Slutreplik: Ingen större vinst med gårdsförsäljning

Sverige brottas för tillfället med många och svåra utmaningar. Att då så som Centerpartiets ungdomsförbund rida till storms för gårdsförsäljning blir en distraktion. Det skriver alkoholpolitiska debattörer som också är medlemmar i Centerpartiet i en slutreplik. 

Af Alkoholpolitiska debattörer inom C
Se samtliga undertecknare nedan

Centerns ungdomsförbund rider i sin replik till storms för något som de kallar ”liberal alkoholpolitik” och med en udd riktad mot Systembolaget. Att dessa centerpartister vill avskaffa detaljhandelsmonopolet är känt sedan länge.

Vad som däremot inte förklaras är varför frågan om gårdsförsäljning av alkohol är så viktig för Centerns ungdomsförbund – så viktig dessutom att frågan ska prioriteras framför andra politiska åtgärder som vi menar borde ligga högre på den politiska dagordningen.

Fakta att påminnas om 

Eftersom ungdomsförbundet inte lyckas identifiera ett enda faktabaserat argument för varför frågan om gårdsförsäljning skulle vara viktig, vill vi därför påminna om följande fakta (hämtad från SOU 2021:95).

  • Samhällets kostnader för förtida dödsfall och minskning av livskvalitet, vård och behandling, produktionsbortfall och brottslighet till följd av ökad alkoholkonsumtion skulle öka med 235–287 miljoner kronor år 2025 vid införande av gårdsförsäljning.
  • De totala skatteintäkterna från gårdsförsäljning, upplevelsetjänster samt spridningseffekter till följd av gårdsförsäljning, beräknas samtidigt motsvara endast 137–148 miljoner kronor.
  • Det finns inga säkra prognoser för hur många arbetstillfällen som kommer att skapas genom lagreformen.

Motsvarar knappt 1,5 arbetstillfällen per gård 

I det hoppfulla fallet att antalet besök på gården ökar med 50 procent och att varje besökare köper 75 procent av möjlig ranson skulle kanske 1 300 arbetstillfällen skapas på sammanlagt 851 gårdar (53 vintillverkare, 93 destillerier, 625 ölbryggerier samt 80 cidertillverkare).

Det motsvarar knappt 1,5 arbetstillfällen per gård. Om man får tro teknikföretaget SWECO, som bistått utredningen, torde införandet (för att använda utredningens eget språkbruk) därmed ”sakna en märkbar effekt” på arbetsmarknaden.  

Innan man genomför förändringar i samhället – särskilt i fråga om ett vinnande koncept för folkhälsan – måste samhällsvinsterna kunna definieras och kvantifieras. I frågan om gårdsförsäljning verkar dessa vinster helt utebli.

I avsaknad av fakta som underbygger påstående om att gårdsförsäljningen på något sätt skulle vara en viktig fråga för Sverige måste slutsatsen bli att detta är och förblir en distraktion.

Sverige brottas just nu med ett antal utmaningar som kräver ett fullt fokus av berörda politiker. Frågan om gårdsförsäljning av alkohol är en mycket liten fråga som berör ett ännu mycket mindre antal svenskar, som dessutom sannolikt inte är särskilt unga.

Forrige artikel Sveriges AI-satsningar kräver ambitiös handelspolitik på EU-nivå Sveriges AI-satsningar kräver ambitiös handelspolitik på EU-nivå Næste artikel Politiker, det är hög tid att sluta “skillgissa” Politiker, det är hög tid att sluta “skillgissa”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.