Socialdemokraterna behöver damma av Perssons gröna folkhem

Det är obegripligt hur tyst socialdemokratin var om klimatfrågan under EU-valrörelsen – trots att den var så drivande bakom EU:s klimatpolitik under den förra mandatperioden. Det skriver Johan Sjölander, verksamhetschef Tankesmedjan Tiden.

En av de stora frågorna i den svenska eftervalsdebatten borde vara varför socialdemokratin inte förmådde eller ville ta ledartröjan i klimatfrågan under EU-valrörelsen. Inte minst för socialdemokratin finns all anledning att självkritiskt fundera över detta.

Altingets gratis nyhetsbrev

”Obegripligt tyst”

Jag såg ett videoklipp under valrörelsen med s-kandidaten Sofie Eriksson, ”bruksortens representant i Bryssel”. Hon stod framför en nyetablerad fabrik och höll på klingande dalmål ett brandtal för de nya jobb som kommer till Bergslagen som en konsekvens av den gröna omställningen, i mycket drivet av en ambitiös EU-politik.

Jag minns klippet särskilt eftersom Eriksson var rätt ensam om att vara så tydlig. Vilket är märkligt. Sett i ljuset av valresultatet framstår det som helt obegripligt hur tyst den socialdemokrati som i praktisk politik var så drivande bakom EU:s klimatpolitik under förra mandatperioden ändå var om klimatfrågan när vi kom till själva valrörelsen.

För låt oss inte glömma att det var Jytte Guteland som förhandlade fram klimatlagen och att även förstanamnet på listan Heléne Fritzon har haft ett långvarigt engagemang i frågorna. Det är också frågor som har direkt bäring på svensk ekonomi med många tiotusentals jobb som redan har kommit och tiotusentals fler som kan komma i den gröna omställningen.

S ökade för första gången

Socialdemokratin hade alltså kunnat ta ledartröjan i en sakpolitisk debatt i en fråga som på riktigt står på spel, där partiet bevisligen tidigare förmått leverera tung politik, har företrädare som bottnar och där vinsterna dessutom handlar om bra jobb, nyindustrialisering, tillväxt och ekonomisk utveckling i hela landet. Konkreta och närliggande frågor i människors liv.

Naturligtvis är frågor om fred, brottsbekämpning och demokrati också oerhört viktiga. Existentiella. Att Ukraina var ett huvudtema i valrörelsen är inget att ifrågasätta.

Men det fanns också en stor och levande konflikt som skar djupt genom hela Europa rörande ett område där EU faktiskt på riktigt har visat sig vara en oerhört kraftfull aktör som gör skillnad. Det fanns både moraliska och krasst materialistiska skäl för Sverige att fortsätta driva på i denna utveckling. Och det fanns en tydlig socialdemokratisk profil backad av konkret tidigare leverans som hade kunnat stå sig oerhört stark.

Valet gick ändå bra för Socialdemokraterna, som för första gången någonsin ökade i ett EU-val. Men i stora delar av landet blev man nästan omsprungen av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Lämna inte ledartröjan hemma

Ett parti som Socialdemokraterna har inte råd att inte vara där människor finns, eller att inte ha svar på de frågor de ställer. Tvärtom förväntas man kunna ta på sig ledartröjan i de stora framtidsfrågorna.

Göran Persson förstod det när han talade om sitt gröna folkhem. EU-valet 2024 blir en påminnelse om att det kan vara läge att damma av den insikten och göra den till praktisk politik igen.

Forrige artikel Staten måste säkra likvärdigheten för AI i skolan Staten måste säkra likvärdigheten för AI i skolan Næste artikel Ställ krav om brandskydd redan vid upphandling, byggherrar Ställ krav om brandskydd redan vid upphandling, byggherrar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.