Han kan ta över när Muf väljer ny ordförande

Sittande ordförande Matilda Ekeblad vill fortsätta leda Moderaternas ungdomsförbund. Men på förbundsstämman i helgen utmanas hon av Moderata studenters ordförande Douglas Thor.

Det talas om en högervåg bland Sveriges unga och trots att Moderaterna gjorde ett historiskt svagt val fick partiet 26 procent i gruppen 18–21 år, enligt SVT/Valu. I skolvalet blev partiet med god marginal största parti med 27 procent. S fick 16 procent.

– Det är klart att jag inte är glad över att vi backar och blev tredje största parti. Men jag är väldigt stolt över den valrörelse Muf gjort. Vi värvade över 6 000 medlemmar, säger Matilda Ekeblad till Altinget.

Den 26-åriga politikern har varit förbundets ordförande i två år och kandiderar nu för omval. Men denna gång möter hon motstånd.

Han utmanar om posten

Douglas Thor, 24 år, läser nationalekonomi och statistik vid Uppsala universitet och är sedan 2021 ordförande för Moderata studenter. Precis som Ekeblad och många andra av dagens unga politiker blev han politiskt aktiv i samband med valet 2014.

Nu vill han ta över ledartröjan i Muf efter att flera distrikt ska ha bett honom ställa upp.

– Det finns ett stöd för mig i förbundet. Jag hade inte kandiderat om jag inte uppfattat det, säger han till Altinget.

14 av 25 distrikt ska ha nominerat honom. Men medan exempelvis Skåne och Göteborg står bakom Thor, vill Stockholm och Ekeblads hemdistrikt Östergötland i stället att sittande ordförande fortsätter. 

Ekeblad beskriver sin motkandidat som ”en bra kille”. Hon vill i övrigt inte kommentera Douglas Thors kandidatur, men säger till Altinget att hon är osäker på vad han vill med förbundet. För honom själv är det tydligt. 

”Det krävs en självrannsakan”

– Det går jättedåligt för Sverige på många punkter och ändå så tappar vi väljare. Man borde förstå att det behövs en förnyelse av partiet för att växa. Det krävs en självrannsakan, säger Douglas Thor.

Man kan inte tro att man har den bästa politiken och att det bara är väljarna som inte förstår den, menar Thor, som bland annat önskar att partiet var tydligare i frågor om friskolemarknaden. Han tror också att partiet skulle tjäna på att särskilja sig mer från Sverigedemokraterna.

– Vi kommer samarbeta med SD. Inte för att vi vill, men för att vi måste. Det borde partiet varit tydligare med. SD har en annan syn på människan och det märker man inte minst i den ekonomiska politiken där de i princip är sossar och mycket mer vänster än vad vi är, säger han och hänvisar även till återkommande rapporter om rasism bland företrädare i partiet. 

Bortom synen på moderpartiet handlar Douglas Thors kandidatur även om det interna arbetet, om trygghet och om ungdomsförbundets roll i det politiska samtalet. Han tror att Muf kan bli mittpunkten i svensk politik som allting snurrar runt och vill göra förbundet till en rörelse som ”faktiskt kan påverka politiken på riktigt”.

– Det finns en fälla som ungdomsförbund går i, och som Muf är i nu, där man säger någonting radikalt som ger sensationsjournalistik men som inte förändrar någonting egentligen, säger han till Altinget.

Missnöje inom Muf

En central del av varför Douglas Thor vill ta över som ordförande handlar annars om vad han uppfattar är ett missnöje inom förbundet.

Vad handlar det här missnöjet om?

– Distrikten har fått dra mycket själva de senaste åren, som under pandemin, och det har saknats nationella budskap som kan fånga upp andan i vår ungdomsgeneration och presentera lösningar som berör människor i de frågor som de tycker är viktiga. Jag tycker inte att ledningen har gjort det, säger han.

Men även Douglas Thor sitter i den förbundsstyrelse som han kritiserar. Efter att ha kandiderat till styrelsen på förbundsstämman hösten 2020, men då inte valts in, fick han i stället en plats som Moderata studenters ordförande våren 2021.

Är du självkritisk?

– Jag har försökt styra riktningen på de frågor jag varit ansvarig för, med högskolepolitiken, säger Thor som uppfattar att han varit ensam i en del frågor och även om förbundsstyrelsen är överens så pekar han på att mycket av arbetet sker i det centrala kansliet. 

Ekeblad svarar

Matilda Ekeblad är medveten om att det finns många olika åsikter i förbundet men ser förbundets del i valrörelsen som ett kvitto på att ungdomsförbundet ”faktiskt mår bra”.

– Jag är ödmjuk inför att lyssna in, men då måste också kritiken komma till mig direkt. Om det här stora missnöjet hade funnits, om det hade gått så dåligt och människor inte mått bra så hade vi inte lyckats som vi gjorde, säger hon.

Det talas en del om olika falanger i Muf, senast i Dagens Nyheter i september där Douglas Thor uppges tillhöra den så kallade Wykman-falangen, det vill säga kretsen kring nuvarande finansmarknadsminister Niklas Wykman som var ungdomsförbundets ordförande 2006–2010. Ministern själv förnekar detta.

Men tycker förbundets nuvarande ordförande att det finns falanger i Muf?

– Det är klart det kan finnas. Vi är ett stort förbund och ett stort parti så att åsikter går isär oavsett om det är politiskt eller organisatoriskt är inte så konstigt. Men jag är ingen falangledare, jag är förbundsordförande, säger Ekeblad.

Bli ett alternativ till Miljöpartiet 

Själv vill Matilda Ekeblad, om hon blir omvald, utveckla vad hon kallar den gröna högern.

– Vi ska bli det självklara alternativet när det kommer till klimatfrågan, även för unga tjejer som i dag kanske röstar på Miljöpartiet. Men vi ska också skydda arbetslinjen mot Sverigedemokraterna och se till att otryggheten på våra gator trycks tillbaka.

Muf är ett av de ungdomsförbund som har störst snedfördelning mellan könen. 2020 var drygt var tredje medlem kvinna och sedan Ekeblad tillträdde samma år har hon pratat om att nå fler tjejer. Men Douglas Thor tycker inte att det har hänt något.

– Det har blivit ännu sämre, säger han och säger att han själv vill arbeta för att förbundet driver frågor som är viktiga för unga tjejer.

Valberedningens förslag: ”Besitter den politiska kompetensen”

När valberedningen nu meddelat sitt förslag till ny förbundsstyrelse står det klart att sittande ordförande föreslås fortsätta.

– Matilda Ekeblad har visat det ledarskap som rollen kräver och besitter den politiska kompetens som behövs för att förbundet ska vara fortsatt relevant, säger Fritz Lennaárd, ordförande för valberedningen i ett pressmeddelande.

Ekeblad ska ha fått stöd av distrikt med en klar majoritet av ombuden och berättar för Altinget att hon är överväldigad av stödet. Hon ser det på ett kvitto på hennes och förbundets hårda arbete genom pandemin och valrörelsen. 

Ingen annan kandidat samlar ett bredare stöd, anser valberedningen. Samtidigt ska Douglas Thor ha nominerats av en majoritet av distrikten, 14 av 25 distrikt.

Nu ser han ser fram emot att medlemmarna ska avgöra frågan. Att han inte skulle bli vald har han inte ägnat mycket tanke åt. 

– Det ska vi nog kunna undvika, jag hade inte ställt upp om jag inte hade stödet. Blir det mot förmodan så kommer jag fortsatt försöka förändra på andra sätt. Politik är ett maratonlopp.

Förbundsstämman genomförs 25–27 november och val av ny ordförande sker den 26 november. Till första vice ordförande föreslår valberedningen Dalila Alibasic. Oliver Andersson Zito, som i oktober tackade nej till att bli statsrådsersättare i riksdagen, föreslås till andre vice ordförande.

Forrige artikel Socialutskottets nya ordförande: ”Beredd att lyssna” Socialutskottets nya ordförande: ”Beredd att lyssna” Næste artikel Överblick: Frederiksen vinnare i Danmark och budgetsatsning på rättsväsendet Överblick: Frederiksen vinnare i Danmark och budgetsatsning på rättsväsendet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.