Svenskars förtroende för kommissionen faller

Allmänhetens förtroende för EU-kommissionen dyker med 5 procentenheter efter ett drygt decennium på uppåtgående. Det visar årets förtroendebarometer.

När Medieakademien presenterade sin årliga mätning av allmänhetens förtroende för ett urval av institutioner, medier och företag framgår att både polisen och Riksbanken tappar stort. Regeringen står i sin tur för ett historiskt ras

Även för EU-kommissionen är rapporten dyster läsning. 

Efter en uppåtgående utveckling större delen av det senaste decenniet, från 20 till 40 procent 2022 backar kommissionen nu tillbaka.

I årets mätning har bara drygt var tredje svarande mycket eller ganska stort förtroende för institutionen.

Undersökningen genomfördes i februari, strax över en månad efter att Sverige övertagit ordförandeskapet i Europeiska unionens råd, men mäter inte förtroendet för övriga EU-institutioner. 

Forrige artikel Stödet till energieffektivisering blir retroaktivt från november Stödet till energieffektivisering blir retroaktivt från november Næste artikel Kristersson: Ökad sannolikhet att Finland går med i Nato först Kristersson: Ökad sannolikhet att Finland går med i Nato först
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.