Thedéen välkomnar lägre ersättning till bankerna

Riksbankschef Erik Thedéen välkomnar förslaget att sänka taket för bankernas ränteskillnadsersättning. ”Det är helt orimligt att straffa hushållen och ge dem en alldeles för hög avgift när de vill byta räntebindning”, säger han. 

Riksbankschef Erik Thedéen tycker det är bra att regeringen vill justera ränteskillnadsersättningen för att bättre spegla de faktiska kostnader som bankerna har. 

– Jag tycker det är mycket välkommet, säger han till Altinget. 

Förslaget, som lämnades över till finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) från Konjunkturinstitutet i förra veckan, innebär att en ny modell införs där bankerna bara får ta ut en ersättning som motsvarar skillnaden mellan den så kallade swapräntan när räntan bands och den swapränta som gäller när man vill lösa lånen. 

Den nuvarande modellen har fått kritik för att den har bidragit till att låntagare inte vill binda sina lån och att det kan ha bidragit till att svenska låntagare i snitt har betydligt kortare löptider på sina bolån jämfört med andra länder. Vilket i sin tur lett till en större räntekänslighet i Sverige än andra i länder.

”Helt orimligt”

Enligt Konjunkturinstitutet kommer den nya modellen innebära att konsumenterna får bättre förutsättningar att försäkra sig mot räntehöjningar och skapa en mer fungerande bolånemarknad. 

– Det är helt orimligt att straffa hushållen och ge dem en alldeles för hög avgift när de vill byta räntebindning, så jag tycker det är väldigt välkommet, säger Erik Thedéen. 

Främst konsumentskydd

Erik Thedéen menar att en ny modell kan ha en viss positiv inverkan på penningpolitikens genomslag. Men att förslaget i första hand är konsumentpolitik. 

– Det är alltid bra att man kan förändra sin räntebindning efter sina preferenser och det ger också hushållen en bättre förhandlingsstyrka.

– Men framförallt handlar det här om konsumentskydd, säger han. 

Förslaget att knyta ränteskillnadsersättningen till swapräntan har dock fått kritik från Villaägarna för att inte gynna låntagarna tillräckligt. 

Erik Thedéen säger att han varken vill eller kan gå in på de specifika detaljerna i Konjunkturinstitutets förslag. 

– Men helt klart är det här är mycket närmare den verkliga finansieringskostnad som bankerna har, så det är definitivt ett steg i rätt riktning.

{{toplink}}

Beslutskedja: En rättvis ränteskillnadsersättning som minskar hindren mot längre räntebindningstider

10/10
2023
19/10
2023
26/1
2024
13/2
2024

Forrige artikel Maria Graner ersätts på Folkbildningsrådet – ”kommit överens” Maria Graner ersätts på Folkbildningsrådet – ”kommit överens” Næste artikel Daniel Helldén: Kommer bli diskussioner Daniel Helldén: Kommer bli diskussioner
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.