Tidigare gd underkänner Tidöpartiernas plan för Svenska Kraftnät

Tidöpartierna planerar en utredning om att dela upp Svenska Kraftnät i två delar, i syfte att få en mer lättfotad verksamhet. Den tidigare generaldirektören Mikael Odenberg ger inte mycket för den planen. ”Spontant så låter det som en ganska dålig idé”, säger han. 

Tidöpartierna har just fått sin särskilda styrgrupp på plats för statliga energibolaget Vattenfall. Men i Tidöavtalet utlovas även en utredning om att reformera Svenska Kraftnät, i utredningens uppdrag ska ligga att överväga en uppdelning av affärsverket.

Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger att det handlar om att Svenska Kraftnät inte har förmått att samtidigt både förvalta och utveckla stamnätet.

– Svenska Kraftnät har haft problem att göra både delarna. Det är därför vi vill se över om man ska dela upp affärsverket i en förvaltande del och en del med det som är exploatering, säger han till Altinget.

Han säger att det på 1970-talet fortsatt pågick en stark utveckling av stamnätet, i och med utbyggnaden av vattenkraften och kärnkraften.

– Sedan har det inte hänt så mycket, man har mer haft en roll som varit väldigt mycket förvaltande, säger han.

I dag står elnätet inför en situation som kräver ett högt tempo i utbyggnaden, något affärsverket har haft problem med, enligt Bäckström Johansson.

– Svenska Kraftnät behöver bli mer lättfotade. Ett sätt vore att dela upp verksamheterna. Det har fungerat dåligt. Då blir man benägen att vända på de stenar som finns, säger han.

Odenberg: Fritt fram att styra mer

Mikael Odenberg, som var generaldirektör för Svenska Kraftnät under nio år, ger inte mycket för Tidöpartiernas planer.

– Spontant så låter det som en ganska dålig idé. Hur stamnätet drivs och hur det utvecklas hänger nära samman, säger han till Altinget.

Enligt Mikael Odenberg är organisatoriska förändringar ett vanligt sätt från politikens sida för att visa handlingskraft, men sällan en särskilt lyckad metod. Han ser inga särskilda hinder i vägen för en regeringen som vill öka sin styrning av Svenska Kraftnät.

– Bara regeringen är tydlig med vad man vill, sen är det Svenska Kraftnät som är bäst lämpade att bedöma hur, var och när ledningarna ska byggas, säger han.

Politisk styrning av Svenska Kraftnät har egentligen aldrig förekommit, enligt Odenberg.

– Svenska Kraftnät lämnar in sina treåriga investeringsplaner, sen copy-pasteas den in i budgetproppen, sen copy-pasteas den vidare in i näringsutskottets betänkande. Aldrig på de nio år jag satt där har regeringen gått in och sagt "ni ska inte bygga detta, ni ska bygga detta", säger han och tillägger att det är något elnätskunderna sannolikt bör vara ganska tacksamma för, säger han.

Håller inte med om kritiken

Mikael Odenberg håller inte heller med om den grundkritik Mattias Bäckström Johansson riktar mot Svenska Kraftnät, det vill säga att man inte har klarat av att förvalta det befintliga stamnätet och samtidigt expandera det i tillräckligt snabb takt när behoven började växa.

– Det återfaller på politiken. Svenska Kraftnät kan inte bygga kraftnät på spekulation, säger han.

Han påpekar att investeringarna tiofaldigades under hans år som generaldirektör samt att myndighetens då 600-700 anställda i dag är dryga 1000. I slutet av nästa år ska antalet vara uppe i cirka 1700. Han påminner också om att framtidsprognoserna för elanvändningen har stegrats snabbt bara mellan den parlamentariska Energikommissionens betänkande år 2017 och i dag.

Båda pekar mot Finland

På ett område är Bäckström Johansson och Odenberg dock rörande överens: Att tillståndsprocesserna tar för lång tid.

– Det är plågsamt att Sverige har så mycket större problem med ledtiderna jämfört med Finland. Sverige har miljölagstiftning i paritet med den finska, så det går ju att jämföra, säger Mattias Bäckström Johansson.

Även Odenberg pekar på det finska exemplet.

– Politikerna har ju pratat om det här i evigheter, men det händer inget, säger han.

SD: Allt i Tidöavtalet ska genomföras

Mattias Bäckström Johansson kan inte säga när den utlovade utredningen om att reformera Svenska Kraftnät kommer igång, men hänvisar till att Tidöavtalet ska betas av punkt för punkt.

– Förväntan är att allt kommer genomföras, även om det inte sker i en handvändning. Det är därför Tidöavtalet är så tydligt. Alla bitar ska vara stängda i slutet av mandatperioden. Tidöavtalet är en tydlig instruktion för regeringen under hela mandatperioden, säger han.

Altinget har sökt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Forrige artikel Hon ska utreda haverikommission för självmord Hon ska utreda haverikommission för självmord Næste artikel Utredare försvarar klimatargument om flyget: Behövs mer vidsynthet Utredare försvarar klimatargument om flyget: Behövs mer vidsynthet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.