Timbro ska satsa på miljö och klimat – igen

För tre år sedan gjorde Timbro en satsning på miljö- och klimatfrågor med målet att bli en samlingsplats för marknadsliberala miljövänner. Nu gör tankesmedjans nya vd PM Nilsson en liknande satsning, för att hjälpa regeringen att ta tillbaka initiativet i miljödebatten.

Högern har förlorat initiativet i miljödebatten, enligt tankesmedjan Timbro. För att råda bot på det de nu ett eget miljöinstitut: Timbro miljöinstitut. Hanna Stenengren är programansvarig för Timbrosatsningen och hon anser att en tillväxtkritisk agenda allt för länge har varit det dominerande narrativet i miljödebatten.

Kan du ge ett exempel på hur högern har förlorat initiativet i miljödebatten?

– Ett väldigt konkret exempel är att man tog bort reduktionsplikten, men man har ännu inte presenterat några nya verktyg för hur man ska sänka utsläppen, säger Hanna Stenengren.

Det behövs nu en miljöpolitik med förslag som gynnar tillväxt, företag och marknadsliberala värderingar, enligt Hanna Stenengren. Och det är det som det nya institutet ska leverera.

Nog anser regeringen att deras miljöpolitik är tillväxt- och företagsvänlig?

– Det tycker de säkert, men det finns fortfarande inte tillräckligt med konkreta förslag, även om man har rätt i vissa perspektiv.

Sverige har en borgerlig regering, vad är det som gör att högern ändå inte har greppet om miljödebatten?

– Miljö- och klimat har inte varit prioriterade frågor, man har fokuserat på andra saker. Det har också funnits lite av en beröringsskräck plus att man har låst fast sig i gamla uppfattningar om styrmedel som man tycker eller inte tycker om, säger Hanna Stenengren och tillägger:

– Genom att lyfta Reagan och Thatcher i vår debattartikel vill vi peka på att det finns starka ledare i historien som har förstått vikten av att sätta regler och standarder, säger Hanna Stenengren och tar Reagans gränsvärden för utsläpp i Kalifornien som ett exempel på hur regler kan driva innovation.

Det är bara tre år sedan Timbro senast gjorde en liknande satsning. Den gången hette det att borgerligheten lämnat walk-over. Har ni också svårt att hålla fast vid miljö- och klimatfrågorna?

– Det här initiativet kommer från PM Nilsson som är nytillträdd vd. Han anser att det är viktiga frågor som en regering måste vara bra på. Det är det som ligger bakom och som vi utgår från.

Överst på att göra-listan för Timbro miljöinstitut står kärnkraftens finansiering, miljötillståndsprocesser samt att delta i tankesmedjans arbete med tema Stad.

 {{toplink}}

Forrige artikel S kallar ministrar till riksdagen om vårdens ekonomi S kallar ministrar till riksdagen om vårdens ekonomi Næste artikel Frustrerade EU-ledare frestas att låta Orbán smaka på sin egen medicin Frustrerade EU-ledare frestas att låta Orbán smaka på sin egen medicin
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.