Trots tuffa kraven från M och KD: Miljömålsberedningen fortsätter

Det har blåst kring den parlamentariska Miljömålsberedningen, men efter måndagens heldagsmöte står det klart att arbetet går vidare. ”Några har hotat med att säga nej till allt. Så blev det ju inte riktigt”, säger MP:s Maria Gardfjell.

Det har blåst friskt i den parlamentariska Mijömålsberedningen. Framför allt är det kring skogsfrågorna det stormat som mest när beredningen nu gått in i sin slutfas med uppdraget, att ta fram en strategi som bidrar till Sveriges åtaganden för naturvård, biologisk mångfald samt upptag av växthusgaser (LULUCF).

Hela måndagen satt ledamöterna för att börja arbetet med att gå igenom de 150 förslag till förslag som sekretariatet har tagit fram – med på mötesbordet fanns också 17 yrkanden från M- och KD-ledamöterna John Widegren och Carl-Wiktor Svensson. Yrkanden som Widegren och Svensson pekat på som tuffa krav från deras sida.

– Jag var i ett tidigt skede tydlig med var Moderaternas linje går, att vi inte går med på att ta för mycket mark ur produktion. Det handlar om äganderätten och brukanderätten, sade John Widegren till Altinget i förra veckan.

Men när mötet är över så står det klart att Miljömålsberedningens arbete kommer att fortsätta. Än så länge har inga hårda ultimatum ställts i den politiska diskussionerna.

– Några har hotat med att säga nej till allt. Så blev det ju inte riktigt, säger MP:s Maria Gardfjell och syftar på Widegren och Svensson.

Omstritt: Klimatskatt på avverkningar 

Ett omstritt förslag är att införa en koldioxidskatt på avverkningar. En skatt som ska tas ut för avverkningar som sker tidigare än vad som utgör halva tidsskillnaden mellan lägsta slutavverkningsålder och åldern för lägsta rekommenderade slutavverkningsålder enligt Riksskogstaxeringens klassificering.

Men det förslaget ser ut att ha tufft att överleva i sin nuvarande form, konstaterar Gardfjell. Däremot finns det andra förslag i diskussionen, som kommit in via expertgruppen.

– Det behövs nog något ekonomiskt styrmedel på något sätt. När det kommer till ordet "skatt" så är det ju en del som ryggmärgsreagerar när de ser det. Vi får se. Inget är klart förrän det är klart, säger Gardfjell.

Carl-Wiktor Svensson (KD) och John Widegren (M) har vänt sig emot sekretariatets förslag på definition av naturskog. De båda ledamöterna vill istället att Sverige ska följa Finland. Den finska regeringens förslag är mycket snävare och skulle få en mer begränsad effekt på skogsbruket, om ett förbud mot avverkning av naturskog införs i miljöbalken.

– Man ska jobba fram ett alternativ till det förslag som ligger. Sedan är vi inte överens om hur det ska bli, men vi har bestämt att sekretariatet ska ta fram ett alternativ, säger Carl-Wiktor Svensson till Altinget.

Maria Gardfjell säger att hon tycker det förslag på definition som ligger är i rätt riktning, men bekräftar att sekretariatet ska titta på frågan utifrån lite olika ingångar.

Har begärt mer tid

Miljömålsberedningens nästa möte är den 18 september. Ordförande Lars Tysklind har begärt förlängd tid med två och en halv månad från regeringen, men i väntan på beslut fortsätter arbetet enligt tidsplanen att slutbetänkandet ska lämnas före årsskiftet.

{{toplink}}

Beslutskedja: Miljömålsberedningen: Strategi för hur Sverige ska leva upp till EU:s åtaganden inom biologisk mångfald respektive nettoupptag av växthusgaser från markanvändningssektorn (LULUCF),

12/10
2020
7/6
2022
4/8
2022
11/8
2022
3/3
2023
7/6
2023
12/3
2024
11/4
2024
22/4
2024
23/4
2024
8/8
2024
22/8
2024
27/8
2024
2/12
2024

Forrige artikel Lagrådets kritik: Regeringen missar klimatlagen Lagrådets kritik: Regeringen missar klimatlagen Næste artikel Hur hamnade skrotningspremien på Boverket? Hur hamnade skrotningspremien på Boverket?
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.