Tuff marknad för studentbostäder inför höstterminen

70 procent av Sveriges studenter bor i en studieort som inte kan erbjuda boende under den kommande höstterminen. Det visar en genomgång gjord av Sveriges förenade studentkårer. 

Inför höstens terminstart har möjligheten för studenter att hitta ett rimligt boende förbättrats i ett antal städer. I Falun, Helsingborg, Luleå, Trollhättan och Växjö har möjligheterna att hitta ett tryggt boende i rimlig tid blivit bättre jämfört med förra året. Det visar en genomgång gjord av Sveriges förenade studentkårer. 

Dessa städer står dock endast för en mindre del av andelen studieplatser som finns i landet. Och det är fortfarande en klar majoritet av landets studenter, 70 procent, som bor i en stad som inte kan erbjuda ett boende den kommande höstterminen. 

I rapporten Sveriges förenade studentkårer presenterar i dag konstaterar de också att hyrorna fortsatt att stiga och flera studentkårer vittnar om att studenter väljer bort studieorter för att de inte hittar boende de har råd med. 

– Hyrorna har verkligen gått i taket. Förra året var det en höjning på 4,3 procent och nu är det en höjning på 5 procent, säger Rasmus Lindstedt, ordförande för Sveriges förenade
studentkårer enligt en skriftlig kommentar. 

{{toplink}}

I årets genomgång har man också tittat på de städer som erbjuder en så kallad bostadsgaranti för studenter och konstaterar att fem städer med bostadsgaranti är gulmarkerade enligt genomgången och en stad, Skellefteå, är rödmarkerad. Skellefteå är också en av de städer som försämrats sedan förra årets genomgång. För Skellefteås del handlar utmaningarna om att den kraftiga expansionen med ett ökat antal inflyttade kopplat till den gröna omställningen spiller över på marknaden för studentbostäder. 

För att förbättra förutsättningarna för studenter att hitta rimliga bostäder föreslår Sveriges förenade studentkårer ett utvecklat bostadsbidrag så att fler studenter kan ta del av det och ett statligt stöd för byggande av studentbostäder. De vill också se ett krav på utrymme för ett skrivbord eller motsvarande arbetsyta införs för studentbostäder i Boverkets byggregler. 

Forrige artikel Lars Stjernkvist:  ”Låt oss ta oss an de lågt hängande frukterna” Lars Stjernkvist: ”Låt oss ta oss an de lågt hängande frukterna” Næste artikel Dansk ministerrockad: Här är nykomlingarna Dansk ministerrockad: Här är nykomlingarna
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.