Två ministrar toppar vårdens maktlista

Två kristdemokratiska ministrar har mest makt över svensk hälso- och sjukvård. Detta enligt Dagens Medicins årliga maktlista. På tio i topp finns även Vårdförbundets ordförande.

Listan över de 100 mäktigaste inom svensk hälso- och sjukvård bygger på bakgrundssamtal med ett stort antal makthavare på olika nivåer i vården. Både formell makt och informell makt har betydelse. I år, liksom i fjol,  toppas listan av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Hon beskrivs i motiveringen som påläst, aktiv, drivande och väldigt kunnig och med en tydlig reformagenda tillsammans med socialminister Jakob Forssmed (KD), som klättrar en placering jämfört med i fjol på grund av många politiskt högintressanta frågor på sitt bord. 

Den pågående vårdkonflikten syns också i listan genom att Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro återfinns på plats sex, därmed är hon den högst rankade fackordföranden. Enligt motiveringen har hon sjukvårdsministerns öra. 

Forrige artikel Tidigare riksrevisor till Finansinspektionens styrelse Næste artikel Tidigare Ica-chef tar över Villaägarna Tidigare Ica-chef tar över Villaägarna
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.