Vårdförbundet varslar om strejk

Den 4 juni klockan 11 kommer Vårdförbundet att inleda en strejk som omfattar 2 000 medlemmar i fem regioner, det meddelar fackförbundet under tisdagsmorgonen. ”Våra medlemmar måste få kortare arbetstid för att orka ett helt yrkesliv”, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro.

Sedan den 25 april råder övertids- och nyanställningsblockad för 63 000 av Vårdförbundets medlemmar som arbetar inom regioner och ett antal bolag. Sedan den 20 maj omfattas även 5 000 medlemmar inom kommunal hälso- och sjukvård i 29 kommuner.

Nu höjs tonläget.

– Vi varslar om strejk för vi menar allvar med att vi vill rädda vården! Våra medlemmar måste få kortare arbetstid för att orka ett helt yrkesliv. Men trots att vi har ett starkt stöd både från medlemmar och allmänhet för våra rimliga krav meddelar SKR gång på gång att de inte har något mandat att förhandla. SKR och Sobona ger oss inga andra alternativ än att ta nästa steg i konflikten, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Strejken inleds den 4 juni klockan 11 och omfattar 2 000 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker i fem regioner: Stockholm, Västa Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Universitetssjukhusen i de fem regionerna omfattas av strejkvarslet. Dock undantas psykiatri och avdelningar som vårdar barn.

– Vi har i våra varsel tagit ansvar genom att ange undantag för att upprätthålla vård för exempelvis cancerdiagnoser, vård för barn och för livshotande tillstånd. Nu har arbetsgivarna två veckor på sig att förbereda och anpassa sig så att de fortsatt kan erbjuda medborgarna en god hälso- och sjukvård, säger Sineva Ribeiro.

Övertidsblockaden kommer att ligga kvar men Vårdförbundet häver nyanställningsblockaden, detta för att medlemmar som tar examen i juni ska kunna ta anställning när de får sin legitimation.

Bakgrunden till övertidsblockaden och varslet om strejk är att Vårdförbundet kräver att förbundets medlemmar ska få kortare arbetstid. En Novusundersökning som Vårdförbundet har beställt visar att kraven på arbetstidsförkortning har stort stöd hos förbundets medlemmar.

Forrige artikel 33 miljoner till allmänna samlingslokaler Næste artikel Efter kritiken – Thorengruppen byter ägare och styrelse Efter kritiken – Thorengruppen byter ägare och styrelse
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.