Varken regeringen eller oppositionen har en tillräckligt bra kemikaliepolitik

Om vi ska skydda våra barn mot hormonstörande ämnen krävs fler reformer, både nationellt och på EU-nivå. Det skriver Jonas Hagelqvist, vd IKEM, och Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert IKEM. 

Samsynen om att de kriminella gängen måste bekämpas är stor. Den politiska debatten rör inte om gängen ska knäckas, utan hur. Ska det ske med tuffare straff och visitationszoner, fler synliga poliser på gator och torg eller mer förebyggande arbete? Men när det kommer till kemikaliepolitiken är debatten näst intill obefintlig.

Trots att Kristersson lyfte behovet av en ambitiös kemikaliepolitik i sin regeringsförklaring fastnar debatten konsekvent i problembeskrivningen. Målet att ha ett samhälle där kemikalier kan användas utan att orsaka skada på hälsa och miljö är i sig lika givet som önskan att stoppa skjutningar. Det borde över huvud taget inte vara föremål för diskussion.

IKEM är bekymrade över Tidöpartiernas såväl som oppositionens bristfälliga ambitioner i kemikaliepolitiken. Om vi ska skydda våra barn mot hormonstörande ämnen och skynda på utfasningen av PFAS, så krävs reformer nationellt och på EU-nivå.

Vi vet att kemi är ett svårt ämne, och vill därför hjälpa till lite på traven. Därför föreslår vi tre reformer för att Sverige ska nå miljömålet Giftfri miljö, samtidigt som kemikalier kan fortsätta nyttjas för samhällets bästa.

Revidera EU:s kemikalieförordning Reach

En förutsägbar, harmoniserad och riskbaserad lagstiftning är A och O för att kemiindustrin ska våga satsa på utveckling av ny, hållbar och säker kemi. Just nu vet vi inte hur och om Reach kommer att revideras, vilket gör det omöjligt för de företag som vill ligga i framkant att veta vilken kemi som kommer att anses som säker och hållbar under ett nytt regelverk.

I stället ser vi att kemikaliekrav bakas in i helt andra regelverk under förhandling. Det blir ett lapptäcke av kemikalielagstiftningar baserade på faror i stället för risker. Vi menar att EU kommer att tappa fart i kemikalieomställning, när investeringar i klimatsmart teknologi är som viktigast. Sverige behöver därför bidra till att en konkurrenskraftstestad Reachförordning blir en hörnsten i EU:s nya Chemical Industry package. 

Ge Kemikalieinspektionen mer resurser

På samma sätt som att det behövs poliser för att stävja den organiserade brottsligheten måste Kemikalieinspektionen ha tillräckliga resurser för tillsyn och marknadskontroll.

Vi ser med oro på hur Kemikalieinspektionens besparingskrav går ut över tillsynen. Det riskerar både att försämra svenska företags konkurrenskraft och gå ut över konsumentsäkerheten. Mer än 90 procent av de kemikalier som återfinns i EU, trots att de inte är lagliga, kommer från produkter som har importerats från länder utanför unionen.

Stärk svensk kemi

För att utfasningen av oönskade kemikalier ska bli effektiv måste det utvecklas och kommersialiseras alternativ som kan ersätta dem. För detta krävs en strategisk kemiagenda enligt samma format som life science-strategin från 2019.

Genom att inrätta ett kemikontor med en kemisamordnare under näringsministern kan man uppnå bättre koordinering mellan reglering och innovation, så att utfasning av de särskilt farliga ämnena kan ske snabbare. Precis som både Tidöpartierna och oppositionen önskar. 

IKEM vill bidra till att förflytta kemikaliedebatten med konstruktiva lösningar för hur miljömålet Giftfri miljö ska uppnås. Genom att föreslå konkreta åtgärder kan debatten både bli mer konstruktiv och bidra till faktiska resultat, för miljön och för välfärden.

Forrige artikel Så kan AI stoppa onlinebedrägerier Så kan AI stoppa onlinebedrägerier Næste artikel Rysk ambassadör: Nato har inget intresse av att stoppa kriget i Ukraina Rysk ambassadör: Nato har inget intresse av att stoppa kriget i Ukraina
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.