Veckan i EU: Extrainsatt toppmöte om Israel, MR-pristagare utses och EU-toppar till USA

En mötestung EU-vecka hägrar med en rad ministerträffar och två toppmöten samtidigt som Europaparlamentet sammanträder i Strasbourg. Nya fiskekontrollsregler, EU:s framtida elmarknad och regelverk mot människohandel står på dagordningen, som till stor del präglas av den senaste tidens omtumlande omvärldshändelser.

Måndag den 16 oktober

EU:s miljöministrar träffas i Luxemburg för att bland annat försöka enas om sin ståndpunkt kring nya regler för rening av avloppsvatten samt om koldioxidutsläpp från tunga fordon, inför förhandlingar med Europaparlamentet. Ministrarna ska också försöka komma överens om slutsatser som ska utgöra EU:s förhandlingsmandat inför FN:s kommande klimatkonferens.

På samma plats är det på eftermiddagen dags för möte i den så kallade Eurogruppen, som bland annat ska diskutera globala utsikter och risker med USA:s finansminister Janet Yellen som kommer på besök.

I Strasbourg inleder Europaparlamentet på måndagskvällen sin andra oktober-session. Återuppbyggnaden av Ukraina ska upp för diskussion inför att parlamentet dagen efter ska rösta om ett nytt stödpaket, 50 miljarder euro för åren 2024 till 2027, till det krigsdrabbade landet. Ledamöterna kräver att beslagtagna ryska tillgångar används för återuppbyggnaden av Ukraina.

Tisdagen den 17 oktober

EU:s stats- och regeringschefer träffas på ett extrainsatt toppmöte via videolänk. Anledningen är den Hamas-ledda terrorattacken mot Israel och dess följder. EU-ledarna ska bland annat diskutera hur EU kan bidra till en fredlig lösning i sin kontakt med parterna i konflikten samt konsekvenserna av det eskalerade våldet för Europa. 

Även i Europaparlamentet i Strasbourg ska attacken mot Israel upp för debatt tillsammans med EU-kommissionen och rådet, i vilken bland annat förra veckans EU-diskussion om bistånd till Palestina lär bli central. På torsdagen ska ledamöterna rösta om en text där parlamentet fördömer attacken.

Ledamöterna ska även bland annat klubba igenom ett uppdaterat regelverk för bättre kontroll av att EU:s fiskeregler efterlevs. Reglerna ska bland annat minska olagligt fiske och göra det tydligare för konsumenterna var fisken kommer ifrån.

Även EU-kommissionen håller sitt veckomöte i Strasbourg där de bland annat ska lägga fram sitt arbetsprogram för nästa år, liksom en handlingsplan mot narkotikahandel med speciellt fokus på europeiska hamnar.

Nya regler för hur EU:s framtida elmarknad ska se ut står i fokus när unionens energiministrar träffas i Luxemburg. Ministrarna ska klubba sin ståndpunkt inför förhandlingarna med Europaparlamentet i den reform som syftar till att göra elpriserna mindre beroende av instabila priser på fossila bränslen och skydda konsumenterna från pristoppar.

Samtidigt ska EU:s finansministrar i ett möte intill ta sig an reformen av gemensamma regler för nationell finanspolitik och ekonomisk politik, diskutera återhämtning efter pandemin och försöka godkänna slutsatser om klimatfinansiering inför FN:s klimatkonferen.

På kvällen delas det så kallade Daphne Caruana Galizia-priset för journalistik ut i parlamentet. Priset är uppkallat efter den maltetiska undersökande journalisten som 2017 sköts till döds, och belönar ”enastående journalistik som främjar eller försvarar EU:s kärnprinciper och värderingar”.

Onsdagen den 18 oktober

I en debatt med rådet och kommissionen ska parlamentsledamöterna på onsdagsmorgonen presentera sina krav och förväntningar inför EU-toppmötet den 26-27 oktober.

Ledamöterna får även besök av Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan som ska hålla tal till församlingen, följt av en debatt om konflikten i Nagorno-Karabach.

Torsdagen den 19 oktober

I Luxemburg har turen kommit till EU:s inrikesministrar att träffas. Migration står på dagordningen liksom det omtvistade lagförslaget mot barnsexbrott på internet som både splittrar medlemsländerna och har rört upp starka debatter inom länderna. Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson, som ligger bakom förslaget, är på plats på mötet.

{{toplink}}I parlamentet i Strasbourg tillkännager Europaparlamentets talman Roberta Metsola vinnaren av årets Sacharhovpris för tankefrihet. Priset väntas gå till iranska Mahsa Amini som för drygt ett år sedan avled efter att ha gripits av landet moralpolis för att inte ha burit slöja – vilket blev upprinnelsen till omfattande demonstrationer för kvinnors rättigheter i landet.

Parlamentet ska även rösta om sin ståndpunkt i det så kallade anti-traffickingdirektivet, som svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V) har varit ansvarig för att ta fram – men där även flera andra svenskar varit inblandade. Ledamöterna ska även säga sitt om en ny proteinstrategi, som även den har en svensk författare då C-ledamoten Emma Wiesner har hållit i pennan.

Fredagen den 20 oktober

Diskussionsämnen saknas inte när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europiska rådets ordförande Charles Michel åker till Washington för att träffa president Joe Biden. Att stärka det strategiska partnerskapet är ett centralt tema för fredagens toppmöte mellan EU och USA men på dagordningen står även USA:s gröna statsstödpaket IRA och tulltaxor, liksom gemensamma utmaningar som klimatförändringarna, den globala ekonomiska situationen, Ukraina – och nu även Mellanöstern.

I Luxemburg träffas EU:s justitieministrar som bland annat ska diskutera framsteg vad gäller att ställa ansvariga till svars för krigsbrott som begåtts under kriget i Ukraina. I spanska Valencia träffas unionens handelsministrar på ett informellt möte där man bland annat ska stämma av hur det går med olika handelsförhandlingar, med ett speciellt fokus på Indien.

Forrige artikel Sverige tvekar inför Östersjöns rester från kriget Sverige tvekar inför Östersjöns rester från kriget Næste artikel Ny statlig e-legitimation föreslås – på fysiskt kort Ny statlig e-legitimation föreslås – på fysiskt kort
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.