150 miljoner i extra humanitärt stöd till Gaza

Regeringen ger 150 miljoner kronor i ett extra humanitärt stödpaket till Gaza. ”Det handlar om det allra mest grundläggande för att människor ska klara dagen”, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Regeringen har tidigare pausat utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena. Samtidigt fortsätter det humanitära biståndet och utöver de 560 miljoner som ligger i årets budget vill regeringen nu ge ytterligare 150 miljoner kronor till Gaza, rapporterar TT.

– Det handlar om det allra mest grundläggande för att människor ska klara dagen – mat, vatten, mediciner och nödbostäder, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Stödet ska enligt TT gå via olika FN-organisationer och användas för bland annat drivmedel och mat. För att stödet inte ska gå till den terrorstämplade organisationen Hamas säger Forssell att en noggrann kontroll sker vid gränsen till Gaza, och även när transporter passerat gränsen. 

Enligt Forssell ska pengarna betalas ut skyndsamt.

{{toplink}}

Forrige artikel De nordiska ledarna enigt oeniga om eldupphör i Gaza De nordiska ledarna enigt oeniga om eldupphör i Gaza Næste artikel Efter kritiken – registret över idéburna aktörer ses över Efter kritiken – registret över idéburna aktörer ses över
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.