Fritidsforums ordförande tog inte avstånd från Hamas – ”förkastligt”

När Fritidsforums ordförande Mediha Pir Hosseinian intervjuades under en Palestinamanifestation i Malmö i söndags ville hon inte kommentera att det är terrorstämplade Hamas som utfört attackerna mot Israel, utan talade om palestiniernas rätt att försvara sig. ”Förkastligt”, säger Nina Tojzner, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet i Sverige.

Under den terrorstämplade organisationen Hamas attack mot Israel mördades bland annat 260 unga människor på en rejvfest. Filmer på sociala medier har visat hur Hamas urskillningslöst skjuter ihjäl oskyldiga civila och för bort ungdomar som gisslan. 

Mediha Pir Hosseinian, ordförande för Fritidsforum (Riksförbundet Sveriges fritidsgårdar och mötesplatser) och tidigare S-politiker i Malmö, deltog i en manifestation för Palestina i helgen. Sydsvenskan beskriver hur hon tillsammans med en vän viftade med flaggor och filmade de runt 200 bilar som körde runt i en karavan.

”Också rätt att försvara sig”

I artikeln säger Mediha Pir Hosseinian att hon inte vill kommentera att det är den islamistiska terrorstämplade gruppen Hamas som utfört de senaste dagarnas attacker mot Israel, men hennes svar antyder att hon ser attackerna som en form av självförsvar. 

– Palestinierna har också rätt att försvara sig, den bilden tycker jag inte speglas i media över huvud taget, säger hon till Sydsvenskan.

Nina Tojzner reagerar starkt.

– Man har ett ansvar som ledare och som förebild. Hamas har begått groteska övergrepp på civilbefolkningen. De har skändat, mördat, våldtagit och kidnappat oskyldiga civila, säger hon till Altinget.

– Att någon som är förtroendevald och som har kontakt med en hel del unga inte kan ta avstånd från Hamas är förkastligt, fortsätter Nina Tojzner.

”Inte med Fritidsforums arbete att göra”

När Altinget försöker få en intervju med Mediha Pir Hosseinian blir mejlsvaret: ”Har inte möjlighet och är inte intresserad”.

Även Fritidsforums förbundssekreterare och kanslichef Maud Björnstedt får en intervjuförfrågan. ”Det här är inget som har med Fritidsforums arbete att göra. Så därför är en intervju inte relevant”, blir svaret.  

Frågorna som Altinget hade velat ställa gäller bland annat lämpligheten i att som ordförande för Fritidsforum delta i den sortens manifestation samt uttrycka sig på ett sätt som kan uppfattas som överslätande kring terrorattacker och även om Fritidsforum tror att det påverkar allmänhetens förtroende för dem som förening och om de tror att judiska ungdomar i Sverige känner sig trygga?

Får statligt bidrag

Frågan om företrädarskap var en av de mest omdebatterade i den proposition om demokrativillkor för civilsamhället som drogs tillbaka. Alltså att en förening skulle kunna bli av med sina statsbidrag om deras företrädare agerade på ett sätt som stred mot demokratiska principer.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har redan i dag demokrativillkor som måste uppfyllas för att en förening ska kunna få bidrag. Myndigheten har fördelat cirka 1,9 miljoner kronor per år till Fritidsforum under perioden 2021–2023. 

Altinget har bett MUCF om en intervju, men fått följande skriftliga uttalande från Anna Löving, chef, enheten för statsbidrag på myndigheten:

MUCF:s demokratikriterier

”För att beviljas bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, måste både organisationen och dess företrädare respektera demokratins idéer inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering. Syftet med organisationen och dess verksamhet ska vara förenlig med principen om alla människors lika värde.

Myndigheten ställer sig bakom regeringens fördömande av terroristgruppen Hamas attacker mot Israel.

Om MUCF får in uppgifter om att en organisation, av någon anledning, inte uppfyller de krav som ställs i förordningen för ett bidrag så kan myndigheten inleda en särskild granskning. Då kontaktas organisationen för att de ska få möjlighet att bemöta uppgifterna.

Om granskningen visar att organisationen inte uppfyller förordningens krav om bland annat demokratins idéer kan MUCF besluta om att kräva tillbaka hela eller delar av det beviljade bidraget.”

Socialdemokraterna skriver i mejl till Altinget att Mediha Pir Hosseinian avsade sig uppdraget i kommunfullmäktige under förra mandatperioden och att hon inte har några andra aktuella uppdrag.

Forrige artikel EU: Stödet till palestinier fortsätter EU: Stödet till palestinier fortsätter Næste artikel Tomas Tobé (M): EU måste frysa biståndet till Palestina Tomas Tobé (M): EU måste frysa biståndet till Palestina
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.