Åkesson kräver totalstopp för nya moskéer – öppnar för grundlagsändringar

Ett omedelbart totalstopp för nya moskéer. På sikt konfiskera och riva moskéer som sprider antidemokratisk, antisvensk eller homofob propaganda. ”Islamister gömmer sig bakom religionsfriheten och slipper granskning”, säger Jimmie Åkesson (SD) till Altinget.

VÄSTERÅS. Strax efter att Jimmie Åkesson valdes om till partiordförande under SD:s landsdagar gick han i sitt tal till storms mot islamismen. Utöver de redan nämnda förslagen vill Jimmie Åkesson också att islamistiska monument i stadsbilden helt ska tas bort. Som exempel ger han minareter, kupoler och halvmånar.

– Det finns absolut ingenting i vår grundlagsskyddade religionsfrihet som ger någon rätten att bygga sådana monument i religionens namn, sade Åkesson i talet.

Dold avlyssning

Han vill dessutom att lagstiftningen ska ses över så att Säpo och polisen får möjlighet till dold avlyssning av religiösa församlingars lokaler, för att samla bevis och bedriva underrättelsearbete.

När Altinget frågar om han ser framför sig lagstiftning som pekar ut en specifik religion, så blir svaret nekande.

– Nej, och jag sade religiösa. Det finns ingen anledning att peka ut en specifik religion. Det stora problemet just kanske inte är extrema buddhister som springer runt och hyllar terror, utan det är starkt kopplat till den muslimska minoriteten och de strömningar som finns där. Det måste man kunna säga, säger han till Altinget.

Har ni tittat på något annat land som har gjort såhär?

– Inte specifikt. Frankrike har haft enorma problem med islamism, där har man väl stängt moskéer och förbjudit religiösa plagg och slöja. Det tittar vi på, men de har haft blandat resultat.

När det gäller svensk utrikespolitik. Om Sverige börjar ta ner minareter och halvmånar, kommer vi med någon trovärdighet kunna kräva av andra länder att de ska förbättra religionsfriheten?

– Ja, det tror jag. Jag ser inte att det här är så starkt kopplat till just religionsfriheten. Möjligheten att utöva sin privata tro, själv eller tillsammans med andra som tror på samma sak, vill vi inte förändra. Däremot är det inte så att man kan göra vad man vill i religionens namn. Eller bygga vad man vill i religionens namn.

– Islamister gömmer sig bakom religionsfriheten och slipper granskning. Det borde man kunna hantera inom befintlig grundlag. Men sedan är jag inte främmande för att göra grundlagsändringar kring det här, men jag tror inte det behövs på kort sikt.

Har någon hos er tittat juridiskt på frågan om detta är förenligt med religionsfriheten?

– Det beror helt på vem man frågar, men jag hävdar att det jag har sagt härinne i dag är absolut förenligt med religionsfriheten.

Vilka riksdagspartier ser du att du skulle få med dig på detta?

– På kort sikt är vi nog ganska ensamma. Å andra sidan är det ganska uppenbart att det vi har sagt historiskt nu har anammats av åtminstone de två andra stora partierna i riksdagen. Det brukar bli så till slut.

Finns det inte en risk att vi tar ett jättesprång in i ett övervakningssamhälle?

– Jag upplever, och upplevde under valrörelsen, att det finns en efterfrågan på mer av övervakning i det svenska samhället i dag. Svenska folket är i hög grad beredda att acceptera det, om de slipper våldsbejakande extremism, gängkriminalitet och annat.

Strax efter Altingets intervju gav statsminister Ulf Kristersson ett skriftligt uttalande till TT. ”I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler,” säger han. {{toplink}}

Forrige artikel SOU bryter ny mark – först med öppen källdata SOU bryter ny mark – först med öppen källdata Næste artikel Ungdomars tillit till samhället sjunker Ungdomars tillit till samhället sjunker
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.