Efter besparingarna – Försäkringskassan får miljonförstärkning

Försäkringskassan får nära 450 miljoner kronor i regeringens och SD:s budgetförslag. Ett välkommet besked, enligt myndighetens generaldirektör. Samtidigt täcker pengarna inte underskottet.

Minska uppdraget eller tillför mer resurser har varit Försäkringskassans budskap till regeringen efter att ha tampats med svåra ekonomiska förutsättningar. Till följd av besparingar, bland annat som regeringen beslutat om, ökar handläggningstider och servicen och tillgängligheten försämras, konstaterade myndigheten i sitt budgetunderlag nyligen.

Nu går regeringen och SD fram med en förstärkning på 449,4 miljoner kronor i vårändringsbudgeten. 300 miljoner kronor ska kompensera för att myndighetens besparingsprogram ”inte givit förväntad effekt”, enligt regeringen. 100 miljoner går till arbetet mot felaktiga utbetalningar.

– Det är ett välkommet tillskott och jag är glad över att regeringen har förstått vårt ansträngda läge. Myndighetens ekonomiska problem har sin bakgrund i tidigare ofinansierade reformer och kraftigt ökade kostnader i samhället, säger Nils Öberg, Försäkringskassans generaldirektör, i en skriftlig kommentar till Altinget.

För 2024 fick myndigheten 9,6 miljarder kronor. Men även med tillskottet krävs mer för att Försäkringskassan ska klara sin kärnverksamhet, nästa år 1,1 miljarder kronor enligt budgetunderlaget.

– Pengarna som kommer nu täcker inte hela vårt underskott och vi kommer att fortsätta minska våra kostnader och argumentera för ytterligare medel till Försäkringskassans verksamhet i den kommande höstbudgeten.

Facket: ”Regeringen måste lära av misstag”

Fackförbundet ST menar att regeringens besked är ett tecken på att det generella sparkravet, runt en procent för stora delar av statsförvaltningen, var ett misstag. För Försäkringskassan handlar det om drygt 95 miljoner som ska sparas i år.

– Jag hoppas att regeringen inser att det inte bara är Försäkringskassan som inte klarar av att leverera med de här helt otillräckliga resurserna. Man undergräver ett välfungerande samhälle, säger Britta Lejon, ordförande för Fackförbundet ST, till Altinget. 

Hon välkomnar samtidigt de extra medlen till myndigheten.

– Det här var absolut nödvändigt. Men det är bara att konstatera att det kommer för sent. Vi kommer ändå få längre handläggningstider och folk kommer behöva vänta på pengar, tyvärr. 

Britta Lejon hoppas att det generella sparkravet försvinner i höstens budget. 

– Jag tror att man skjuter sig själv i foten här. Vi har har extrema behov och vi har haft en väldigt återhållsam och försiktig politik. Men nu är det så pass återhållsam så att det blir ett bekymmer. Det är ett otroligt bekymmersamt läge för de statliga myndigheter och det kan mycket väl bli så att vi får se fler varsel än vad vi redan har sett.

 

Finansministern vill inte erkänna felbedömning

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kommenterar förstärkningen av Försäkringskassan i en intervju med Altinget.

– Hela vitsen med vårändringsbudgeten är ju att man justerar förra året och ser var det behövs mer pengar. Och här behövs det mer pengar, både för personal men också förstärkning för att jobba mot den kriminella ekonomin, säger hon. 

Var det en felbedömning?

– Jag menar att vi alltid justerar när vi ser att det finns behov. I efterhand kan man alltid säga att vi borde ha lagt det då. Men vi gör det nu och det är ett viktigt besked för Försäkringskassan. {{toplink}}

, ,

Forrige artikel Så mycket får myndigheterna i budgeten Så mycket får myndigheterna i budgeten Næste artikel Ja till ny könslag: Två ledamöter trotsade partilinjen Ja till ny könslag: Två ledamöter trotsade partilinjen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.