Efter besparingen: ”Hög risk” att Arbetsförmedlingen inte klarar sitt uppdrag

Regeringen har dragit ner på Arbetsförmedlingen, och samtidigt höjt förväntningarna på myndigheten. ”Vi kommer göra mer för mindre medel, vilket utmanar möjligheten att klara mål och uppdrag”, menar Arbetsförmedlingen som nu kräver mer pengar.  

Regeringen anser att Arbetsförmedlingen behöver bli mer effektiv med ett större fokus på dess kärnverksamhet, och skar i budgeten 2024 ner på myndighetens förvaltningsanslag med 250 miljoner jämfört med 2023. 

Samtidigt menar Arbetsförmedlingen att myndighetens inriktning de kommande åren ”innebär ambitionshöjningar för myndigheten”.  

”Vi kommer effektivisera och göra mer för mindre medel, vilket på kort sikt utmanar möjligheten att klara mål och uppdrag fullt ut”, skriver Arbetsförmedlingen nu i sitt budgetunderlag för 2025–2027, där man ber regeringen om mer pengar.  

Myndigheten pekar också på att verksamheten ”under flera års tid haft en vikande trend i omfattningen av arbetssökande som får del av prioriterade insatser såsom subventionerade anställningar, arbetsmarknadsutbildning och arbetspraktik.” 

300 miljoner nästa år

För 2025 beräknar Arbetsförmedlingen behöva ytterligare 300 miljoner kronor, och för 2026 är beloppet 200 miljoner kronor extra. 

Tillskottet ska användas till att nå verksamhetens mål, bland annat för att hålla tillbaka långtidsarbetslösheten.

”Med konsekvenserna av en allt för snabb besparing är risken hög för att myndigheten inte fullt ut ska nå mål och uppdrag”, skriver myndigheten. 

Även Arbetsförmedlingens kostnader kopplade till Utbetalningsmyndigheten kommer vara högre beräknat, skriver myndigheten i budgetunderlaget. Och det säkerhetspolitiska läget ställer krav på en utökad verksamhet inom beredskapsområdet. 

För 2027 menar myndigheten att det finns behov av fortsatt analys kring resursbehovet. 

{{toplink}}

Forrige artikel Ny strategi för kulturella och kreativa branscher Ny strategi för kulturella och kreativa branscher Næste artikel Minds tidigare gs blir ny samordnare för suicidprevention Minds tidigare gs blir ny samordnare för suicidprevention
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.