Expertgrupper ska ta fram regeringens kulturkanon

Tidölöftet om en svensk kulturkanon är ett steg närmare verklighet. Nu tillsätts en kommitté under ledning av historikern Lars Trägårdh. Men det är expertgrupper som med folkets hjälp ska avgöra vilka verk som ska ingå.

Regeringen tar nästa steg för utformningen av den kulturkanon som väckt starka reaktioner sedan förslaget presenterades i Tidöavtalet för drygt ett år sedan. 

– Jag har överraskats av hur många det är som har diskuterat den här frågan som helt verkar ha velat bortse ifrån att kulturella referensramar som kanske är självklara för dem, faktiskt inte är självklara för alla andra, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) på en pressträff och tar sin egen bakgrund i Iran som ett exempel.

– Det här handlar om ett bildningsprojekt som är ämnat för alla medborgare. 

Regeringen tillsätter nu en utredning som ska ta fram ett förslag på en svensk kulturkanon. Professorn och historikern Lars Trägårdh ska leda arbetet.

– Jag tror på att den här processen är minst lika viktig som resultatet. Jag tror det finns en hunger bland de som är skeptiska till själva begreppet ”kulturkanon” att icke desto mindre vara delaktiga i ett sådant samtal, säger han på pressträffen.

Expertgrupper ska fälla avgörandet

Övriga ledamöter i kommittén har ännu inte presenterats. Det ska även tillsättas flera så kallade fristående expertkommittéer som inom olika kulturformer, som fastställs av huvudkommittén, ska ta fram förslag på vad som ska ingå i kanon. Även allmänheten ska få möjlighet att bidra.

– Det gör det här projektet till något helt nytt och helt annat i sådana här sammanhang, säger kulturministern.

Tillsättningen av ledamöterna i expertkommittéerna ska utgå från konstnärlig expertis och de ska själva avgöra vilka verk som ska ingå. Regeringens utgångspunkt är att principen om armlängds avstånd ska råda. 

Regeringens ambition är att en kulturkanon ska finnas på plats innan mandatperiodens slut. Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2025. {{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: En svensk kulturkanon, Dir. 2023: 180

21/12
2023
21/12
2023
29/2
2024
7/6
2024
26/6
2024
26/6
2024
31/8
2025

Forrige artikel Intern karensutredning klar – föreslår karenstak Intern karensutredning klar – föreslår karenstak Næste artikel Så kan ni synas mer i Altinget Så kan ni synas mer i Altinget
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.