Intern karensutredning klar – föreslår karenstak

En intern utredning på socialdepartementet föreslår att ett karenstak införs för personer med återkommande sjukfrånvaro. ”Arbetsgruppens förslag skulle minska inkomstbortfallet”, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). 

I januari lade regeringen ner Karensutredningen, som tittade på ett eventuellt slopande av karensavdraget. I stället tillsattes en intern utredning. En arbetsgrupp på socialdepartementet fick i uppdrag att analysera om det finns några behov att förändra karensavdraget. 

{{toplink}}

Utredning klar

Arbetsgruppen, vars rapport publicerades på fredagen, bedömer att karensavdraget motverkar utnyttjande av sjukförsäkringssystemet. Samtidigt kan avdraget vara betungande för personer med återkommande sjukfrånvaro och små ekonomiska marginaler.

Därför föreslås nu införandet av ett karenstak. De nya reglerna skulle innebära att karensavdrag inte görs efter det sjätte sjuktillfället, under en tidsperiod på tolv månader.

– Arbetsgruppens förslag skulle minska inkomstbortfallet till följd av karensavdrag för personer med återkommande sjukfrånvaro. Det skulle ha särskilt stor betydelse för de individer som har lägst inkomster och för anställda inom många kvinnodominerade yrken såsom exempelvis vårdbiträden, undersköterskor, barnskötare och förskollärare. Grupper som har väldigt begränsade möjligheter att jobba hemifrån, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i ett pressmeddelande.

Regeringen har ännu inte fattat något beslut i frågan.

{{toplink}}

Beslutskedja: Översyn av karens och sjuklön

24/3
2022
25/3
2022
31/3
2022
25/1
2023
26/1
2023
31/1
2023
2/2
2023
29/9
2023
15/12
2023

Forrige artikel Tusen platser försvinner från folkhögskolorna nästa år Tusen platser försvinner från folkhögskolorna nästa år Næste artikel Expertgrupper ska ta fram regeringens kulturkanon Expertgrupper ska ta fram regeringens kulturkanon
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.