Första idéburna upphandlingen klar

Regeringen bjuder in idéburna organisationer till ett rundabordssamtal för att diskutera hur sektorns särart ska kunna tillvaratas vid upphandlingar. Samtidigt har Region Stockholm tecknat det första avtalet efter idéburen upphandling.

Efter en lagändring i januari 2023 kan regioner, kommuner och statliga myndigheter reservera upphandlingar och valfrihetssystem för idéburna aktörer i välfärden och i april slöts det första avtalet mellan Region Stockholm och Ersta diakoni om traumavård efter tortyr, flykt och sexuellt våld. 

Aleksandra Wasso som är sakkunnig hos intresseorganisationen Famna tycker att det är välkommet med ett första avtal men skulle gärna vilja se att reserverad upphandling används även vid volymmässigt stora upphandlingar. 

– Vi hade ju önskat att  att man vågar använda reservation för upphandlingar för delar av större upphandlingar, men också att man vågar använda det som ett hängavtal mellan flera aktörer, säger hon till Altinget. {{toplink}}

Under den senaste 20-årsperioden har idéburna aktörer svarat för cirka 3 procent av välfärden. Lagändringen gjordes för att möjliggöra en ökning.

– Om man tittar på upphandlingsmyndighetens statistik så vet man ju att där de idéburna lämnar anbud är det också en väldigt hög frekvens av dem som blir tilldelade kontrakten. De har tjänster som är intressanta för upphandlande myndigheter, säger Aleksandra Wasso. 

Myndighetsuppdrag

Den 23 maj har civilminister Erik Slottner (KD) och socialminister Jakob Forssmed (KD) bjudit in flera idéburna organisationer till ett rundabordssamtal. På inbjudningslistan finns förutom Famna bland andra Röda Korset och Svenska kyrkan. Samtalet är ett led i den översyn av regelverket om offentlig upphandling som ska vara klar i december. Upphandlingsmyndigheten fick uppdraget i regleringsbrevet strax före årsskiftet.

– Att underlätta för idéburen sektor kan ske på olika sätt. Min uppfattning är att det finns möjligheter med gällande regelverk men att de möjligheterna används för lite. Jag vill att Upphandlingsmyndigheten i högre utsträckning ska bidra till att idéburna aktörers arbete och att deras särskilda potential tas till vara, sade civilminister Erik Slottner när uppdraget offentliggjordes.

Enligt Aleksandra Wasso är det nu upp till  kommuner och regioner ute i landet att använda lagändringen om reserverade upphandlingar. 

– Ja, att både tjänstemän och politiker liksom fullföljer den här politiska viljan att man vill ha mer idéburna och välfärd i Sverige. Annars hade man ju inte gjort en sån här lagändring om det inte var så att det fanns en ambition om mer.

 

Forrige artikel Här är oppositionens invändningar mot demokrativillkoren Här är oppositionens invändningar mot demokrativillkoren Næste artikel Folkhögskollärare slår larm om stress och nedskärningar Folkhögskollärare slår larm om stress och nedskärningar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.