Hallå där Abir Al-Sahlani – ny vice ordförande i Renew Europe

Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) har blivit ny vice ordförande i partigruppen Renew Europe. Altinget har träffat henne för att fråga vad uppdraget innebär.

Partigruppen Renew Europe är Europaparlamentets tredje största. Den samlar liberala ledamöter från 23 av unionens medlemsländer. Presidiet består av ordföranden och elva vice ordföranden. Ny i det gänget är den svenska europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani.

Vad innebär din nya roll?

– Presidiet är de som bestämmer väldigt mycket av den politiska viljeinriktningen och presidiet har också avstämningar och förförhandlingar i frågor innan de går till gruppen. Så vi vet vad vi kan förvänta oss av diskussionerna i gruppen. Då kan vi också vara bättre förberedda på vilka reaktioner man ska ha.

– Jag kommer också få ett uttalat uppdrag att vara gruppens ansikte gentemot civilsamhällesorganisationer i EU.

Vad betyder det för Centerpartiet att ha en ledamot i presidiet?

– Vi agerar mycket större än vår storlek. Vi är en tvåmannadelegation, fransoserna är 23. Jag tycker att det är en väldigt viktig plats. Framför allt för att kunna stärka den nordiska positionen i Renew.

– Konkret sakmässigt är det väldigt mycket klimatpolitiken där vi måste jobba ännu hårdare med en omväxling till bättre klimatpolitik som också är tillväxtvänlig. Och i jämställdhetspolitiken där vi måste gå ifrån de här übersocialistiska förslagen som finns på bordet om påtvingad lönetransparens ner till företag som har tio anställda, och kommissionens och parlamentets förslag om lagstadgade minimilöner som slår sönder den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det kommer att vara min roll att spela i det här presidiet.

Hur mycket tid tar det här?

– På det här kontoret är vi arbetshästar. Jag tar det otroligt seriöst. Jag tycker att det är otroligt viktigt och ett viktigt steg framåt för Centerpartiets utveckling i Europaparlamentet och Renew.

Forrige artikel ”Den ideella sektorn hamnar i kläm” med striktare bankregler ”Den ideella sektorn hamnar i kläm” med striktare bankregler Næste artikel ”Vill inte vara alarmistiska” – Rädda barnen och kritiken mot deras rapporter ”Vill inte vara alarmistiska” – Rädda barnen och kritiken mot deras rapporter
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.