Johan Pehrson slår tillbaka mot kritiken om lågt reformtempo

För lågt reformtempo på arbetsmarknadsområdet, löd kritiken från flera håll efter att propositionsförteckningen blev offentlig. ”Arbetsmarknadspolitiken styrs till stor del genom budget och förordningar”, säger ansvarig minister Johan Pehrson i en skriftlig kommentar.

”Liberalerna i regeringen lägger nu om arbetsmarknads- och integrationspolitiken. I budgeten har vi gett grönt ljus till etableringsjobben, effektiviserat insatserna för arbetslösa och aviserat att vi under 2024 kommer lägga fram ett lagförslag om en ny och modern a-kassa”, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i ett mejl till Altinget.

”Vet inte vad Johan Pehrson gör”

Det var i förra veckan som flera aktörer uttryckte sin förvåning över att det i propositionsförteckningen endast aviseras en proposition från arbetsmarknadsdepartementet i vår – trots att både oppositionen och parterna efterlyser stora reformer på arbetsmarknadsområdet.

– Jag vet inte vad Johan Pehrson gör på departementet. Vi har ett enormt problem med hög arbetslöshet och en långtidsarbetslöshet som biter sig fast, sade riksdagsledamoten och Miljöpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Leila Ali Elmi till Altinget. 

{{toplink}}

Johan Pehrson känner inte igen sig i kritiken.

”För att lyfta människor ur långvarigt utanförskap och bidragsberoende behövs en effektiv jobbpolitik, och den levererar vi nu, bland annat genom att ställa högre krav på att flytta dit jobben finns”, skriver han.

”Måste steppa upp”

Även parterna hade synpunkter. LO-ekonomen Thomas Carlén hade hoppats på mer från regeringen. 

– Det är ju flera saker som vi har efterfrågat. Vi ser allt mer att arbetsmarknadspolitik och utbildningspolitik hänger ihop, där utbildningsinsatser är nyckeln. Departementen måste steppa upp, sade han till Altinget. 

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt näringsliv, sade bland annat:

– Ingen enstaka reform kommer att lösa de problem vi har. Utan det krävs ganska omfattande och genomgripande åtgärder. Vi behöver strukturreformer. Och där kan jag tycka att politiken misslyckas.

”Arbetsmarknadspolitiken styrs till stor del genom budget och förordningar, det är så vi nu genomför de nödvändiga förändringarna som behövs för att möta lågkonjunkturen”, skriver Johan Pehrson.

Forrige artikel Tidigare chef: Arbetsförmedlingen ger fel stöd till arbetslösa Tidigare chef: Arbetsförmedlingen ger fel stöd till arbetslösa Næste artikel Jämställdhetsministern: Ny hbtqi-strategi klar till hösten Jämställdhetsministern: Ny hbtqi-strategi klar till hösten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.