Klubbat: L vill avveckla alla religiösa friskolor

Liberalerna ska verka för att alla befintliga religiösa friskolor ska avvecklas under nästa mandatperiod. Det ställde sig partiet bakom på helgens landsmöte.

När Liberalerna höll landsmöte i helgen debatterades flera skolfrågor flitigt. Bland annat bestämde sig partiet för att införa ett förskolelyft och språkkrav på anställda i förskolan, införa språktester i skolan samt stoppa religiösa friskolor. Det blev också en debatt om huruvida lärare ska vara en skyddad titel, något som dock inte fick partiets stöd.

Landsmötet har tidigare beslutat att kunna sätta stopp för nya religiösa friskolor, men nu tar partiet det ett steg längre och vill även avveckla de religiösa friskolor som finns i dag. Och det redan under nästa mandatperiod. Frågan splittrar regeringen, där Kristdemokraterna i stället vill värna om de konfessionella skolorna. 

– Det var några reservationer i utskottet, men det var ändå väldigt tydligt att partiet var redo att ta nästa steg i frågan, säger Pär Gustafsson, som var ordförande i utskottet som beredde motionen, till Altinget. 

{{toplink}}

Krävs mer

– Skolan är samhällets chans att ge alla en bra grund. Att få rätt riktning även och du har fötts in i en ganska tuff livssituation, säger skolminister Lotta Edholm (L) i sitt tal. 

Men hon säger också att mer måste göras, och flaggar att vi har en läskris då läsförmågan sjunker och att var femte fjärdeklassare inte kan läsa och skriva ordentligt.

– Ta in den siffran, var femte fjärdeklassare. Om den här trenden fortsätter riskerar vi en generation av funktionella analfabeter.

Lotta Edholm lyfter också fram ett antal reformer som regeringen just nu genomför, såsom bemannade skolbibliotek, fler läromedel, mindre undervisningsgrupper och mer lästräning.

– Liberalerna går fram med ett batteri av åtgärder för att få till en kulturförändring i svensk skola. Vi behöver slå fast en ny ordning där det är tydligt att det är lärarna som bestämmer, inte eleverna och inte föräldrarna, säger hon.

Nej till slöjförbud

Liberalerna sade även nej till slöjförbud i förskolan och lågstadiet. På landsmötet fanns flera motioner som syftade till att förbjuda slöja på barn, bland annat från kvinnoförbundet, men partistyrelsen var kritisk. 

– Förbud är inte rätt väg att gå, men däremot så behöver vi fler insatser för att komma till rätta med den problematiken som vi ändå har inom förskolan och skolan, säger Pär Gustafsson. 

,

Forrige artikel Pehrson (L) om kritiken: ”Det finns saker jag kunde gjort bättre” Pehrson (L) om kritiken: ”Det finns saker jag kunde gjort bättre” Næste artikel Kristina Ljungros: Öppet mål för partierna i friluftspolitiken Kristina Ljungros: Öppet mål för partierna i friluftspolitiken
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.