Kritiken: Sammanslagna myndigheter kan leda till kompetenstapp

I budgeten föreslår regeringen att Myndigheten för stöd till trossamfund ska inordnas i MUCF, och att Konstnärsnämnden ska in under Statens kulturråd. ”Det är väsentligen skilda uppdrag. Jag är oroad för ett rejält kompetenstapp när man inte ser skillnaden i uppdragen”, säger Lawen Redar (S).

Regeringen vill med myndighetssammanslagningarna effektivisera statsförvaltningen. Grundtanken är att den mindre myndigheten ska gå upp i den större, men de är även öppna för andra lösningar, skriver de i budgeten.

– Jag tycker att sammanslagningar ska föranledas av gedigen utredning. Det är enklare att förstå logiken i att slå samman SST med MUCF, för det handlar i grund och botten om bidragsgivning, säger Lawen Redar till Altinget.

– När det gäller att inordna konstnärsnämnden i kulturrådet är jag skeptisk. Konstnärsnämnden jobbar med yrkesverksamma konstnärers villkor, stipendier och kompetensutveckling medan kulturrådet understödjer kulturella verksamheter. Det känns ogenomtänkt att göra en så stor förändring när uppdragen är så skilda. Jag är inte så säker på att det kommer att leda till de effektiviseringar som regeringen hoppas på, fortsätter hon.

Tveksam

Amanda Lind (MP) är inne på samma spår.

– Jag är oerhört tveksam när det gäller konstnärsnämnden. De jobbar direkt mot enskilda konstnärer och det behövs en myndighet med den specialkompetensen. Det finns en risk att den går förlorad om konstnärsnämnden går in under något större, vilket riskerar vara skadligt för samtidskonsten i Sverige. Under pandemin visade det sig ha en poäng med att ha just den här kompetensen, säger hon till Altinget.

{{toplink}}

Även Catarina Deremar (C) är oroad över kompetensfrågan, säger hon i en skriftlig kommentar: ”Att se över antalet myndigheter är något som vi generellt är positiva till. Men när man gör det är det viktigt att det sker på ett genomtänkt sätt så att man säkerställer att kompetensen och att myndighetens viktiga uppgifter kan fortsätta utföras på ett säkert sätt”, skriver hon till Altinget.

Inte första gången

Amanda Lind säger att hon inte generellt är emot att man ser över om myndigheter kan slås samman.

– Det tittade vi på också under min tid som kulturminister. I grunden bör man vara försiktig när det handlar om specialkompetens och sakområden, det finns en risk att den går förlorad, säger hon.

Samtidigt tycker hon att det är anmärkningsvärt att regeringen går fram med ett sådant här förslag.

– Det här tittade man på redan under den tidigare borgerliga regeringen. Men förslaget fick massiv kritik så man slopade det, säger Amanda Lind.

Forrige artikel Myndighetsstyrning ska in i Nylanders utredning Myndighetsstyrning ska in i Nylanders utredning Næste artikel Så mycket får myndigheterna i budgeten Så mycket får myndigheterna i budgeten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.