Littorin: Biskoparna lånar ut Svenska kyrkans auktoritet till ena sidan i en känslig fråga

Innan biskoparna lånat sin och Svenska kyrkans auktoritet till den ena sidan i en känslig och konfliktfylld fråga hade jag, både som ordförande för Beowulf Mining och som enskild medlem i Svenska kyrkan, önskat att de samtalat med oss. Det skriver Sven Otto Littorin, styrelseordförande i Beowulf Mining plc, i en replik.

Det var inte utan förvåning som jag noterade ärkebiskopens och biskopen i Luleås ställningstagande i ett öppet brev till regeringen, med anledning av det kommande beslutsärendet om koncession för en järnmalmsgruva i Kallak.

{{toplink}}

Det som förvånar mig är i mitt tycke tvärsäkra uttalanden i sak i en politiskt känslig fråga som väntas avgöras inom några veckor – utan att ens ha samtalat med bolaget och fått vår syn på ärendet och fakta i sak.

Flera påståenden saknar grund

Biskoparna skriver att ”gruvetableringen i Gállok är i konflikt med hållbarhetens alla fyra dimensioner.” Det är ett skarpt uttalande som saknar grund och jag hade gärna redogjort varför.

Biskoparna har dessutom fel i flera direkta påståenden: Ett sådant är att gruvans livslängd bara är 14 år. Som vi har redogjort för vid flertalet tillfällen (alla tillgängliga på Beowulf Minings hemsida) är det i stället sannolikt att gruvan kommer att ha en livslängd på ytterligare flera decennier.

Ett annat handlar om förhållandena till samebyarna. Mig veterligen finns inga exempel på att gruvor inte har kunnat samexistera med samebyarnas verksamhet. Det handlar förstås om att göra alla sådana anpassningar som går att göra av vår verksamhet, givet att malmen ligger där den gör.

Dessutom ligger, som biskoparna borde känt till, Kallak cirka 3,5 mil utanför världsarvet Laponia, och motsvarar 0,15 procent av Laponias yta.

En hållbar gruvverksamhet

Beowulf Mining är ett ungt bolag. Vi sitter inte fast i gammal teknologi eller gammal infrastruktur. Tvärtom kommer vi, om koncessionen beviljas, göra allt vi kan för att skapa en hållbar gruvverksamhet i världsklass, både för att se till att det finns järn för den gröna järn- och stålproduktion som nu planeras i Norrland, och för att skapa förutsättningar för hundratals nya och uthålliga jobb i Jokkmokk – en kommun hårt drabbad av utflyttning och ekonomiska motgångar.

Önskar en lägre konfliktnivå

Innan biskoparna lånat sin och Svenska kyrkans auktoritet till den ena sidan i en känslig och konfliktfylld fråga hade jag, både som ordförande för Beowulf Mining och som enskild medlem i Svenska kyrkan, önskat att de samtalat med oss för att också få vår bild över frågan och framtiden. Men det är aldrig för sent. Jag har därför bett ärkebiskopen om ett möte så snabbt som möjligt och hoppas att det mötet ska komma till stånd inom kort.

Jag hade önskat en lägre konfliktnivå och ett mer konstruktivt samtal än det som nu verkar bli fallet. Men som sagt, det är aldrig för sent. Vi är redo att ses närhelst ärkebiskopen kan.

Forrige artikel Slutreplik: Vi vill se handling i skolfrågan Slutreplik: Vi vill se handling i skolfrågan Næste artikel Museer och bibliotek måste skyddas från klåfingriga politiker Museer och bibliotek måste skyddas från klåfingriga politiker
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.