RFSL vill se bättre bemötande av seniorer

Ändrad könstillhörighetslag och ett tredje juridiskt kön. Det är RFSL:s två prioriterade politiska förslag som de kommer fortsätta att driva i höst, berättar deras tillförordnade förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala. De vill också se bättre utbildning i bemötandet av seniorer.

I våras kom en internationell ranking över hbtqi-rättigheter i världen som visade att Sverige hade tappat placeringar. Regeringen har under sommaren lagt flera förslag på området hbtq+

– Men Sverige har en del kvar att göra. Vi vill se en ny, modern könstillhörighetslag. Den gamla är från 1972. Sverige är det sista landet i Norden som inte har moderniserat sin könstillhörighetslag så att den bygger på självbestämmande, säger Peter Sidlund Ponkala till Altinget.

Känner stöd från allmänheten

Frågan om ett tredje juridiskt kön finns också kvar högt på dagordningen men där är riksdagspartierna oeniga. 

Efter en intensiv Pridesommar är Peter Sidlund Ponkalas intryck att hbtq-rörelsen har ett brett stöd hos allmänheten.

– Det är så många som sluter upp under exempelvis Stockholms Pride. Men vi har ett hårdnande klimat där hbtq-personers rättigheter ifrågasätts i Sverige, Europa och världen. Vissa av dem som inte är lika övertygade om att hbtq-personers rättigheter är lika viktiga som andras känner sig stärkta av det. Vi har sett en viss ökning av incidenter mot våra avdelningar på lokal nivå.

Omvändelseförsök 

Ett annat RFSL-förslag är att kriminalisera omvändelseförsök. Men i den utredning som presenterades i början av juli fanns inget sådant förslag med.  

Utredaren landade i att de bestämmelser som redan finns ger ”goda möjligheter att utmäta tillräckligt stränga straff. Straffskärpningsgrunderna bör inte utökas utan att det går att peka på konkreta situationer där de är otillräckliga.” Vad i det resonemanget menar ni inte håller?

– Tittar man på de länder som har infört ett förbud så har man konstaterat att befintlig lagstiftning inte har räckt till. Vi vill också se en skärpning av de områden som redan är kriminaliserade, som hot, våld eller frihetsberövande.

– Det finns omvändelseterapi som inte har någon vetenskaplig grund. Det finns former som innebär att man blir utförd ur landet, tagen på uppfostringsläger, bortgift eller rentav utsatt för exorcism, som MUCF visade i en rapport. Det finns också exempel på förbön och bön eller hot om uteslutning.

{{toplink}}

Utredningen är nu ute på remiss med sista svarsdatum den 20 november.

Seniorer möter fördomar i hemmet

Han hänvisar också till en rapport från MUCF, där arton procent av de svarande hade råkat ut för någon form av omvändelseförsök. Fem procent hade råkat ut för allvarliga försök.

– Så det finns fog att se över hur det hanteras. Särskilt när det sker mot en persons vilja.

En ibland förbisedd fråga är bemötandet av hbtq-seniorer. RFSL vill att det införs i utbildningen inom människovårdande yrken.

– En del seniora hbtq-personer kan inte leva som den de är, trots att de kanske kämpat hela livet för sina rättigheter. Så på ålderns höst, när man behöver hjälp av hemtjänst, så blir man ifrågasatt i sitt eget hem. Det kan vara både skrämmande och kränkande. Det finns en risk att man drar sig för att söka den hjälp som man har rätt till, säger Peter Sidlund Ponkala.

Asylsökande dubbelt utsatta

Häromdagen släppte RFSL också en rapport om asylsökande hbtqi-personer. Av de granskade besluten var 96 procent avslag, och RFSL menar att det de utvisas på olagliga grunder. 

– Det är skamligt att det i en rättsstat får gå till på det här sättet. De utreds på ett arbiträrt och rättsosäkert sätt. Människor tvingas svara på frågor som bygger på handläggares fördomar, och det som ligger till grund för beslutet är uppåt väggarna. Det är inte rimligt att man skickas tillbaka Afghanistan eller Uganda, där man i värsta fall riskerar döden.

Slutligen lyfter han biståndet.

– Sverige måste fortsatt ha en stark röst internationellt. Biståndet behöver inkludera hbtq-personers situation, och kapacitetsstärka de rörelser som fortfarande finns kvar. Bara så att man inte i det här läget börjar dra ner på biståndet eller tar bort hbtq som område, säger Peter Sidlund Ponkala.

Beslutskedja: Åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet

3/11
2021
1/12
2022
1/12
2022
1/7
2023
4/8
2023
9/8
2023
20/11
2023
20/11
2023
23/8
2024

Forrige artikel Ministern om Björn Söders Prideutspel: ”Förkastligt” Ministern om Björn Söders Prideutspel: ”Förkastligt” Næste artikel Läckt dokument: Mer Ukraina och mindre Afrika i nya biståndspolitiken Läckt dokument: Mer Ukraina och mindre Afrika i nya biståndspolitiken
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.