Ministern om Björn Söders Prideutspel: ”Förkastligt”

Björn Söders (SD) inlägg om Priderörelsen får hård kritik från jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) under regeringens sommarfika, där regeringen också ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över kunskapsläget för hbtqi-personers hälsa. 

Tidigare i veckan uttalade sig Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder nedsättande om Pride och att statsminister Ulf Kristersson (M) och talmannen Andreas Norlin (M) uttryckt sitt stöd för hbtqi-personer i samband med Prideveckan.

I ett inlägg på plattformen X, tidigare Twitter, skrev Söder ”Att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt!”, enligt flera medier. Söder ska senare ha raderat inlägget.

Brandberg: “Förkastligt”

På regeringens sommarfika fördömde flera ministrar, inklusive utrikesminister Tobias Billström (M), Björn Söders uttalande som ”föraktfullt”.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg håller med.

– Det är helt förkastligt. Det är kränkande, förkastligt och i sak helt fel. Det visar verkligen varför det är så viktigt med Prideveckan och att vi sätter fokus på de här frågorna, säger Paulina Brandberg till Altinget.

Enligt SD:s gruppledare Linda Lindberg är uttalandet problematiskt.

”Vi vill värna en god ton mellan partierna i regeringsunderlaget och jag tycker att Söders höjda tonläge är problematiskt, vilket jag också har framfört till honom”, skriver Lindberg i ett mejl till Aftonbladet.

Nytt uppdrag

Under regeringens sommarfika meddelades också att Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att se över kunskapsläget och skapa en samlad bild av hbtqi-personers hälsa, livsvillkor och levnadsvanor.

Enligt regeringen visar rapporter att hbtqi-personers hälsa och levnadsvillkor är sämre än övriga befolkningens.

– Vi ser en oroande utveckling när det gäller hbtqi-personers ohälsa och begränsningar i livsvillkor. Speciellt unga hbtqi-personer lider av psykisk ohälsa i högre grad än andra, säger Brandberg till Altinget.

– Även suicidförsök är mycket högre i den här gruppen än i andra grupper.

Bland annat visar undersökningar att gruppen får motta hat och hot i högre utsträckning än tidigare. Det har gått 10 år sedan en liknande kartläggning gjordes.

Forrige artikel Recension: Wow! Vilken dunderbok om underbara och besvärliga Europa Recension: Wow! Vilken dunderbok om underbara och besvärliga Europa Næste artikel RFSL vill se bättre bemötande av seniorer RFSL vill se bättre bemötande av seniorer
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.