SD kommer rösta ner utskottsinitiativ om fri hyressättning

Sverigedemokraterna kommer att rösta nej till det utskottsinitiativ om fri hyressättning som Centerpartiet väckt. ”Vi kommer att rösta ner det, för vi är emot fri hyressättning i nyproduktion”, säger Mikael Eskilandersson (SD). 

VÄSTERÅS. Centerpartiet har väckt ett utskottsinitiativ i civilutskottet angående frågan om fri hyressättning i nyproduktion. 

Sverigedemokraterna, som till Altinget nyligen sagt att de är öppna att förhandla i frågan med regeringen, kommer dock att rösta nej. 

– Vi kommer att rösta ner det, för vi är emot fri hyressättning i nyproduktion. Vi har inte ändrat inställning, säger partiets bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson till Altinget under partiets landsdagar i Västerås. 

Eskilandersson sa tidigare att fri hyressättning i nyproduktion inte är en hjärtefråga för partiet och att man är beredd att diskutera frågan med regeringspartierna. Samtidigt som han poängterar att partiet inte ändrat inställning i sakfrågan men att man i princip aldrig utesluter en förhandling.  

– Min inställning är att vi som parti kan diskutera alla frågor med regeringen inom Tidösamarbetet, säger han. 

Eskilandersson menar att inställningen att de är beredda att förhandla om fri hyressättning inte heller är ny. 

– Vi är emot det här förslaget, vi vill inte ha fri hyressättning i nyproduktion. Men vi är beredda att förhandla i alla frågor. Det är inte ett nytt ställningstagande. Vi öppnar inte för någon ny form av förhandlingar eller att det här är en ny fråga.

Uttalandet har dock fått starka reaktioner från bland annat Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Hyresgästföreningen.

Hur tror du att era väljare ställer sig i frågan?

– Jag tror att våra väljare litar på att vi ser till att förhandla utifrån det bästa läge vi kan inom Tidösamarbetet.

Men i själva sakfrågan?

– Där finns nog båda sidor. Jag har fått massor av mejl, både från de som är för och de som är emot. Exakt var våra väljare står är svårt för mig att analysera.

Ni har ingen opinionsundersökning?

– Det har vi inte, men jag tror att våra väljare vill att vi använder de mandat vi fått i riksdagen till att få igenom så mycket sverigedemokratisk politik som möjligt.

Regeringen överens

Under Moderaternas partistämma tidigare i höst klubbades att partiet ska driva frågan om fri hyressättning i nyproduktion. Det gör att regeringspartierna nu står samlade i vad man vill åstadkomma, vilket kan antas stärka viljan att driva frågan i hamn i förhandlingarna inom Tidösamarbetet.  

Från Centerpartiets sida, som är det parti som driver frågan starkast, har Moderaternas beslut och Sverigedemokraternas uttalande fått dem att vädra morgonluft. 

– Vi får se hur mycket allvar Tidöpartierna är beredda att lägga bakom denna frågan. Vi vet inte hur pass seriösa Sverigedemokraterna är. Detta blir en bra värdemätare med interpellationen och utskottsinitiativet att försöka få ut partierna på banan, säger Alireza Akhondi (C), bostadspolitisk talesperson, till Altinget. 

{{toplink}}

,

Forrige artikel Åkesson kräver totalstopp för nya moskéer – öppnar för grundlagsändringar Åkesson kräver totalstopp för nya moskéer – öppnar för grundlagsändringar Næste artikel SD planerar inga moskéförslag – ”tar med oss inför nästa val” SD planerar inga moskéförslag – ”tar med oss inför nästa val”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.