Stort väljarstöd för att förbjuda vinster i välfärden

70 procent av väljarna tycker inte att utdelningar ska vara tillåtet inom vård, skola och omsorg som är skattefinansierad. Det är den största andelen sedan SOM-institutet började mäta väljarnas inställning till frågan.

Regeringen har inte väljarna med sig när det gäller frågan om vinstutdelning i välfärden eller privatiseringar. Det visar den nationella SOM-undersökningen som presenterades på torsdagen. 

– Det finns i opinionen en väldigt stor skepsis till vinstutdelning, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, vid presentationen av årets undersökning.

70 procent tycker inte att utdelningar ska vara tillåtet inom vård, skola och omsorg som är skattefinansierad. Det är den största andelen sedan SOM-institutet började mäta väljarnas inställning till frågan.

Däremot går 67 procent på Kristdemokraternas linje, som nu också utreds, att staten borde överta ansvaret för sjukvården.

Rekordfå vill minska offentlig sektor

Inte heller i sin ambition att minska ner på offentlig sektor får regeringen stöd från väljarna. 

För 30 år sedan fanns ett starkt stöd för att minska den offentliga sektorn. I den nationella SOM-undersökningen från 1990 tyckte 60 procent att det var ett bra förslag. Sedan dess har det dock skett en stor förändring.

– Man vill inte minska den offentliga sektorn, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

I mätningen framgår att rekordfå vill se en minskning, 53 procent jämfört med närmare 30 procent 2018. Endast 17 procent av de drygt 12 000 svarande tycker att det är ett bra förslag. Detta samtidigt som regeringen vill dra ned på det offentliga åtagandet.  {{toplink}}

Forrige artikel Demokrativillkoren: Proposition efter påsk – frustration hos S Demokrativillkoren: Proposition efter påsk – frustration hos S Næste artikel Krav på EU att göra mer för ökad jämlikhet Krav på EU att göra mer för ökad jämlikhet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.