Svenska kyrkan får två nya biskopar

Teresia Derlén och Ulrica Fritzson vigs till biskopar i Uppsala domkyrka på söndag. 

Svenska kyrkan får två nya tillskott på söndag. Ärkebiskop Martin Modéus viger Teresia Derlén till biskop i Härnösands stift och Ulrica Fritzson i Skara stift. 

Teresia Derlén har haft roller som stiftsteolog i Västerås och präst i England sedan hon prästvigdes 2003. Hon efterträder Eva Nordung-Byström, som i helgen tackades av och tog adjö till posten hon haft i tio år. 

– Jag är ödmjukt tacksam och hedrad för det förtroende som jag haft och önskar min efterträdare Guds välsignelser i ämbetet, sa biskop Eva Nordung-Byström i ett pressmeddelande inför avtackningen. 

Ulrika Fritzson intar sin roll i Sveriges äldsta stift, Skara. Där blir hon nummer 84 i biskopslängden. Fritzson prästvigdes 1996 och har varit präst i såväl landsbygds- som storstadsförsamlingar. Även hennes företrädare, Åke Bonnier, tackades av i helgen. 

Under söndagens biskopsvigning kommer bland annat kungen och drottningen och Svenska kyrkans biskopar att vara på plats. Derlén och Fritzon välkomnas av sina respektive stift i slutet av månaden.

 

 

Forrige artikel Kombispels vd sparkas efter lotteriavslöjande – han tar över Kombispels vd sparkas efter lotteriavslöjande – han tar över Næste artikel Han blir ny styrelseledamot hos Svenska Postkodlotteriets Stiftelse
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.