”En seger för synen på museisektorn”

Statens maritima och transporthistoriska museer har utsetts till Sveriges modernaste myndighet 2023. ”Vågar man inte, då händer det inte så mycket”, säger överintendent Lars Amréus.

Vartannat år utses Sveriges modernaste myndighet på Kvalitetsmässan i Göteborg. I år fick Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) ta emot priset av civilministern. Myndigheten driver bland annat Vasamuseet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle och Marinmuseum i Karlskrona. 

– Det känns jätteroligt såklart. Ibland möts vi på museerna av gamla fördomar, att det är lite gammalt, dammigt och mossigt. Så det känns som någon sorts seger för synen på museisektorn. Vi gör mycket spännande saker som gör att vi ligger i framkant, säger överintendent Lars Amréus till Altinget. 

Prisas för beredskapsarbete

I motiveringen lyfter juryn, med civilministerns statssekreterare Natasa Ristic Davidson som ordförande, att myndigheten trots att den arbetar med vår historia har blicken riktad mot framtiden och omvärlden.

– För att klara att ta hand om och bevara det här enorma kulturarvet som vi bär på, då måste vi tänka kring effektivitet, kreativitet och innovation. Resurserna ökar ju inte, precis som för många andra myndigheter, och vi behöver förhålla oss till det, säger Amréus.

Myndigheten prisas också för sitt beredskapsarbete och utbyte med museet Khortytsia National Reserve nära Zaporizjzja i Ukraina.

– Vi lärde oss otroligt mycket utav dem. Först bjöd vi in kollegor därifrån som fick berätta hur de hade förberett sig och vad som fungerade bra och mindre bra. Sen åkte jag och en kollega dit för att hjälpa dem att dokumentera föremål nära frontlinjen som inte kunde flyttas.

I sina egna förberedelser för kris eller krig har myndigheten kommit en bit på vägen och har gjort en lista på vilka museiföremål som ska flyttas och när. Transporterna diskuterar SMTM med andra aktörer som MSB och Riksantikvarieämbetet. Men vissa föremål kommer behöva lämnas kvar, som Vasaskeppet.

– Det vi gör nu är att vi skyndar på den digitala dokumentationen så att vi har en exakt replika av skeppet ner på bråkdelar av en millimeter. I värsta fall går det att göra en rekonstruktion, men det går inte att flytta på Vasaskeppet, säger Lars Amréus.

Bedöms utifrån flera kriterier

I tävlingen om Sveriges modernaste myndighet ställs de myndigheter som anmält sig mot varandra inom kategorierna rättssäkerhet och effektivitet, ledar- och medarbetarskap, förnyelse och innovation och hållbar utveckling.

Myndigheterna bedöms bland annat utifrån sin förändringsbenägenhet, om det finns en framtidsinriktad vision och hur man arbetar mot Agenda 2030-målen. 

Lars Amréus berättar hur myndigheten gjort en resa med att stärka sina medarbetares möjligheter att själva kunna påverka sin egen situation och verksamhet.

– Vi vill trycka ut ansvar och skapa en stor psykologisk trygghet för våra medarbetare så de vågar ta initiativ och vågar misslyckas. Vågar man inte, då händer det inte så mycket.

De övriga nominerade till utmärkelsen i år var Allmänna reklamationsnämnden, Fastighetsmäklarinspektionen, Integritetsskyddsmyndigheten och Specialpedagogiska skolmyndigheten. Men finns det en poäng med att tävla mot varandra, när staten ska jobba ihop?

– Jomen det gör det väl. Sen går det inte att jämföra riktigt. Vi jobbar med olika saker på väldigt olika sätt, men det är också mycket som vi delar, som vi kan jämföra och lära av varandra så att vi kan utvecklas, säger Amréus. 

Forrige artikel Åkesson kräver totalstopp för nya moskéer – öppnar för grundlagsändringar Åkesson kräver totalstopp för nya moskéer – öppnar för grundlagsändringar Næste artikel SD planerar inga moskéförslag – ”tar med oss inför nästa val” SD planerar inga moskéförslag – ”tar med oss inför nästa val”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.