Var ligger Sveriges Chinatown? – ”Inte vårt största problemområde”

Magdalena Andersson (S) vill inte ha ”Chinatowns” i Sverige, inte heller ”Somalitown” eller ”Little Italy”. Kommunstyrelsens ordförande i Solna, den kommun med flest invånare födda i Kina, ställer sig frågande till statsministerns uttalande.

Integrationsminister Anders Ygeman (S) väckte i somras ett semesterslumrande land med ett uttalande om att titta på andelen med ”utomnordisk bakgrund” för att klassa utsatta områden.

Trots kritik både internt och utifrån väljer partiet nu att fortsätta på samma spår.

– Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har, sade Magdalena Andersson (S) nyligen i en intervju med Dagens Nyheter.

En ”jävligt dum” liknelse, tycker Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Många som jobbar och forskar

Att Borlängeområdet Tjärna Ängar är den plats i landet med flest Somaliafödda invånare är för många, åtminstone sedan statsministerns uttalandet, känt. Men var ligger Sveriges ”Chinatown”?

Enligt Altingets sammanställning från Infostat/SCB är Solna den kommun som i dag har flest invånare födda i Kina.  

 

Nära 2 400 Solnabor föddes i Kina. Det motsvarar cirka 2,8 procent av kommunens invånare. I landet i stort bor ungefär 37 000 personer födda i Kina, enligt SCB.

– Vi är en väldigt populär kommun generellt. Sen har vi närheten till Karolinska, där många från Kina jobbar, bor och forskar, säger Pehr Granfalk (M) till Altinget.

Tillsammans med sina medarbetare har han tittat närmare på de områden i kommunen där flest utlandsfödda bor. Det handlar om områden med forskarbostäder, ett studentområde och relativt nybyggda Järvastaden. Han beskriver områdena som strävsamma och välmående.

– Det är inte så att området runt Karolinska är vårt största problemområde.

Nyckeln till integration

Solnapolitikern tycker att statsministern är fel ute med sitt uttalande om ”Chinatown”.

– Problemet är inte den etniska härkomsten eller den kulturella bakgrunden, utan att man under lång tid från regeringens och socialdemokratins sida har sett till att vi har utanförskapsområden där människor föds in i arbetslöshet.

Pehr Granfalk (M) tror att arbete är nyckeln till integration.

– Alla ska jobba, så fort som möjligt. Ju fortare du får ett jobb desto fortare kommer du in i samhället, du lär dig svenska språket och du blir en del av helheten. Du blir Solnabo helt enkelt.

Var tredje från Somalia

I Borlänge är 2 211 av kommunens invånare födda i Somalia och av de som bor i stadsdelen Tjärna Ängar är uppemot en tredjedel somalier. 

 

Erik Nises är Socialdemokraternas ordförande i Borlänge och partiets förstanamn i kommunvalet. Han tror att Anders Ygemans tanke om utomnordisk bakgrund som en del i klassificeringen av utsatta områden kan vara bra, säger han till Svenska Dagbladet.

Samtidigt uppmanar han politikerna på nationell nivå att tänka på hur de uttrycker sig.

– Vi har lyft det här i Borlänge tidigare – och tydligare – och då har det inte blivit något hallabaloo. Ingen har missförstått, säger han till tidningen.

Lämnar partiet

För Saida Hussein Moge blev statsministerns uttalande om ”Somalitown” droppen. Hon står på partiets tionde plats till riksdagen i Göteborg men meddelar nu att hon varken har förtroende för partiledaren eller partiet, och därmed valt att lämna.

– Som svensksomalier kan jag inte acceptera det. Det spär på hatet, rasismen och känslan av utanförskap, säger Saida Hussein Moge till Dagens Nyheter.

Enklare att få fotfäste

Pehr Granfalk i Solna tror att Socialdemokraterna genom uttalandet försöker locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna, men anser även att partiet gör en grund analys.

– Det visar att de inte är intresserade av att komma åt problemet egentligen utan att de tycker att det är roligare att peka ut vissa kulturella grupper.

Ser du något problem med att människor väljer att bosätta sig i samma område?

– Nej. Om folk har en kulturell gemenskap eller vänner och släkt som bor där och som får dem att känna en trygghet, då blir det enklare att kunna få ett fotfäste i samhället. Det är inget problem, säger Pehr Granfalk.

– Det är som svenskar som flyttar ner till Marbella. De bor också i samma område.

Little Italy

Även för personer födda i Italien toppar Solna listan. Drygt 51 av 10 000 invånare i huvudstadskommunen är födda i Italien, en grupp som också är mer närvarande i Lund och Stockholm.

Forrige artikel Altinget rekryterar Linda Berglund från Dagens Medicin Altinget rekryterar Linda Berglund från Dagens Medicin Næste artikel S-ledamot öppen för Moderaternas förslag till biståndsreform S-ledamot öppen för Moderaternas förslag till biståndsreform
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.