Arbetslösheten blir het valfråga

Långtidsarbetslösheten i Sverige har ökat. Statistiken talar redan sitt tydliga språk och i riksdagspartiernas skuggbudgetar kan man se att jobb-frågan kommer bli central i valrörelsen 2022.

I veckan har de fyra oppositionspartierna presenterat sina skuggbudgetar. De kärnfrågor som partierna har drivit länge finns med. Men samtidigt är det tydligt att arbetslösheten återigen seglat upp som en stridsfråga.

Regeringen slog sig för bröstet i samband med presentationen av budgetmotionen. Magdalena Andersson menar att regeringen fört en bra jobbpolitik trots att arbetslösheten i Sverige ökat. Finansministern pekar på att Sverige har en hög sysselsättningsgrad och ett stort arbetskraftsutbud.

Bilden av att allt är frid och fröjd på den svenska arbetsmarknaden delas dock inte av oppositionspartierna. Det gav de uttryck för redan i kommentarerna efter Anderssons presentation. Och det märks än tydligare i deras skuggbudgetar.

Moderat jobbpremie

Moderaterna föreslår ett jobbpaket som omfattar 10 miljarder kronor. Bland annat vill M införa en jobbpremie. Modellen är inspirerad av Danmark och tanken är att personer som går från långtidsarbetslöshet till arbete ska få 10 procent extra av bruttolönen, med ett tak på 2 500 kronor i månaden. Premien ska kunna betalas ut i högst 18 månader. Kostnaden för förslaget beräknas bli 1,7 miljarder kronor per år.

Partiet vill dessutom se 30 000 nystartsjobb och 20 000 fler praktikplatser. Sedan tidigare vill partiet också se ett bidragstak som gör att man sammanlagt ska kunna få bidrag som motsvarar max 75 procent av lön från arbete. Dessutom vill M, som en del av en skattereform, förstärka jobbskatteavdraget.

Kristdemokratisk jobbsubvention

Moderaternas tilltänkta regeringsparhäst Kristdemokraterna är inne på liknande satsningar. KD vill fördubbla subventionen i nystartsjobben och även införa en jobbstimulans för långtidsarbetslösa. Den liknar Moderaternas jobbpremie och tanken är att personer som går från bidrag till jobb ska få ett bidrag upp till 2 324 kronor per månad. Stimulansen ska betalas ut i max 24 månader och partiet räknar med att det kommer kosta 1-1,5 miljarder kronor per år.

Sverigedemokratiskt jobbskatteavdrag

Sverigedemokraterna vill inte vara sämre. Partiet föreslår också ett förstärkt jobbskatteavdrag på 10 miljarder kronor. SD vill även avskaffa den allmänna löneavgiften (cirka en tredjedel av arbetsgivaravgiften) för de två första anställda med ett maxtak på 300 000 kronor per anställd och år.

Finanspolitiska ramverket

Även på den andra politiska kanten står jobb i fokus. Vänsterpartiet vill sätta tydliga mål för vilken nivå olika mått på arbetslöshet ska ha. Partiet vill ha tydliga regler för det också i det finanspolitiska ramverket.

De nivåer V eftersträvar på medelfristig sikt (fyra år) är 4 procent arbetslöshet, 84 procent sysselsättning och halverad långtidsarbetslöshet. V vill också att regeringen två gånger årligen för riksdagen ska redovisa sina planer för ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet.

V vill också ändra gruppen som mäts i arbetslöshetsstatistiken från dagens 15-74 år (Europastandard) till 20-64 år. Dessutom sätter man en gräns på sex månader för att räknas som långtidsarbetslös (jämfört med det gängse 1 år).

Vägen dit går för partiet bland annat via satsningar på välfärden och klimatinvesteringar som också ska vara jobbskapande.

Nervöst för S

Historiskt skulle en valrörelse om jobb passa Socialdemokraterna som hand i handsken. Partiet har länge haft ett starkt stöd i just de frågorna. Men flera undersökningar, bland annat en från Demoskop, visar att S inte längre har sakägarskapet i frågan.

Att Socialdemokraternas taktik att försöka fokusera på sysselsättningen fungerar sisådär i förhållande till oppositionen är en sak. Men det är troligt att den passar ännu sämre för gemene man. Att arbetslösheten ökar är information som är lätt för breda väljarlager att ta till sig. Termer som arbetskraftsutbud och sysselsättningsgrad har inte samma wow-faktor och är mer svårgreppbara.

Arbetsförmedlingen varnar

Men oavsett om det passar partierna eller inte kommer arbetslösheten sannolikt att spela en central roll i valrörelsen. Arbetsförmedlingen bedömer att långtidsarbetslösheten kommer att öka till över 200 000 personer under året. 

 – Läget på arbetsmarknaden är allvarligt. Vårt viktigaste fokus är långtidsarbetslösheten. Att motverka och bryta den är helt centralt, säger Maria Mindhammar, generaldirektör Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande den 29 april.

Forrige artikel Vem vågar plocka upp KD:s kastade handske? Vem vågar plocka upp KD:s kastade handske? Næste artikel Krisen då Anna Ekström blev politiker på riktigt Krisen då Anna Ekström blev politiker på riktigt
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).