Nöjd finansminister får kritik från både höger och vänster

Magdalena Andersson tycker att regeringen fört en framgångsrik jobbpolitik. Men med en arbetslöshet på över åtta procent håller inte oppositionen med. Elisabeth Svantesson (M) menar att regeringen borde “visa självkritik och säga som det är”.

Att coronapandemin slagit hårt mot arbetsmarknaden är alla politiska partier överens om. Hur illa det är ställt tycks det dock råda delade meningar om.

När finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade vårbudgeten uppehöll hon sig vid frågan och poängterade att Sverige har hög sysselsättningsgrad och ett stort arbetskraftsutbud. Det är enligt Andersson förklaringen till att arbetslösheten samtidigt är hög.

– Vi lyckades bättre att öka arbetskraftsutbudet än vi förutsett. Det gjorde att arbetslösheten inte sjönk tillbaka på det sätt den annars skulle ha gjort. Det har blivit 350 000 fler människor i arbete under Stefan Löfvens ledning. Det är i grunden något bra att vi har fått ut fler på arbetsmarknaden, säger hon.

Hon tycker att regeringen har rätt strategi i jobbpolitiken.

– Vi har haft fokus på jobben sen Stefan Löfven blev statsminister och också bedrivit en väldigt framgångsrik jobbpolitik både före krisen men också under krisen. Det är en väg vi vill fortsätta.

Kritik

Men bland riksdagspartierna är det flera som är oroade över den höga arbetslösheten och inte förstår varför regeringen slår sig för bröstet. I regeringens prognos ligger arbetslösheten på 8,7 procent i år och spås stanna kvar över 7 procent åren framåt. Det bekymrar både Moderaterna och Vänsterpartiet.

– Magdalena Andersson verkar väldigt nöjd. Det är så förvånande. Regeringen borde visa självkritik och säga som det är. Att det här har inte gått som vi hade förväntat oss. Arbetslösheten i Sverige har utvecklats sämst i hela EU under den här perioden, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson vid en pressträff.

– Jag förstår inte hur finansministern kan nöja sig med 7-8 procents arbetslöshet. Det är en massarbetslöshet. Det måste finansministern inse och då behöver man också göra riktade satsningar. Då får man inte snåla in utan då behövs åtagande både i välfärden och det offentliga, säger Tony Haddou (V), ersättare i finansutskottet till Altinget.

Långtidsarbetslöshet

Alla partier Altinget har pratat med delar bilden av att den höga arbetslösheten är ett problem. Dessutom höjer flera varningsflagg för att situationen kan förvärras när långtidsarbetslösheten är på väg uppåt.

– Regeringen presenterar i dag inte ett enda nytt grepp för att möta en annalkande långtidsarbetslöshetskris. Jag tycker att det är mycket problematiskt. Just när det gäller de större strukturella problem som Sverige har då har det här samarbetet problem, säger Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talesperson till Altinget.

Samarbetspartierna

Inte heller Liberalerna och Centerpartiet, som varit med och tagit fram budgeten, delar Anderssons positiva syn.

– Det är klart att vi har en alldeles för hög arbetslöshet. Det är tecken på att människor inte kan försörja sig själva och det måste vara huvudmålet, säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget.

– Det finns en oro såklart. Vi vet att många branscher går bra. Men sen finns det en del som har det väldigt tufft just nu. Dem måste vi hjälpa. Speciellt i besöksnäring, turistnäring och hotell och restaurang där vi vet att många unga får sin första jobb. För att vi ska klara av att de människorna inte blir långtidsarbetslösa då är företagsstöden och sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga väldigt viktig, säger Rickard Nordin (C), vikarierande ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget.

Jobbpaket

Trots att regeringen tonar ned problematiken kring den höga arbetslösheten innehåller vårändringsbudgeten en del åtgärder för att möta densamma. Totalt satsas 1,8 miljarder kronor, där en stor del är pengar till utbildning. Dessa satsningar får både ris och ros från oppoistionen.

– Det de gör på kort sikt är inte dåligt. Men det saknas det här breda angreppssättet och en krisinsikt om långtidsarbetslöshetens problem, säger Jakob Forssmed.

– Det jobbpaket som presenterades i dag är mer ett utbildningspaket med vissa jobbinslag. Det kommer inte räcka. Man kan inte göra mer av det samma och tro att det ska bli bättre, säger Elisabeth Svantesson.

Forrige artikel  Hur mycket ”grön återstart” är egentligen vårbudgeten? Hur mycket ”grön återstart” är egentligen vårbudgeten? Næste artikel Regeringen vill sälja Jas-plan och behålla Telia-aktier Regeringen vill sälja Jas-plan och behålla Telia-aktier
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.