Lista: Så fördelas utbildningsplatserna från budgeten

Nu har regeringen bestämt sig för hur satsningen på extraplatser på sommarens kurser ska fördelas. Det är totalt 6 000 platser som lärosätena får dela på. Men flest platser går inte till de största lärosätet.

På grund av rådande läget på arbetsmarknaden, bedömer regeringen att fler vill ta tillfället i akt och läsa en sommarkurs i sommar. Satsningen riktar sig både till studenter som vill läsa in sin utbildning i snabbare takt och de som vill vidareutbilda sig. Sista ansökningsdag till årets sommarkurser var i mars. Men regeringen uppger att drygt 400 kurser fortfarande är öppen för sen anmälan. 

I vårändringsbudgeten öronmärks 130 miljoner kronor till lärosätena för att utöka platserna på sommarkurserna. Ytterligare 50 miljoner avsätts till studiemedel för de studerande. Detta ska ge 6 000 extra platser på sommarkurserna. Flest platser tilldelas Linnéuniversitetet. Se nedan hur många platser varje lärosäte får.

Forrige artikel Överblick: Klimatuppgörelse i EU och tidigare C-ledamot till Friskolorna Överblick: Klimatuppgörelse i EU och tidigare C-ledamot till Friskolorna Næste artikel Trots blåsväder har Aleris fått en pandemiskjuts Trots blåsväder har Aleris fått en pandemiskjuts
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.