Kritik mot regeringens budget – ”Det står ingenting om äldreomsorgen"

Flera aktörer riktar nu kritik mot att regeringens budget saknar satsningar på äldreomsorgen och den utsatta personalen. Samtidigt får sjukvården mer pengar. ”Det är också lite konstigt att det skjuts till så mycket pengar eftersom regionerna går med överskott”, säger Kommunals chefsekonom.

Nu har regeringen lämnat över vårbudgeten och vårändringsbudgeten. Trots att det kommit flera extra ändringsbudgetar under pandemiåret, så tillförs nu ytterligare pengar till vård och omsorg.

Den största summan på området är att sjukvården tillförs över 5,4 miljarder kronor. Det ska användas till testning, ersättning för vaccinationer, merkostnader och uppskjuten vård.

Statsbidraget till skyddsutrustning för personliga assistenter förlängs också. Det kommer även omfatta maj till juni i år och därför skjuter regeringen till 10 miljoner.

Inga pengar till äldreomsorg

För Sabina Joyau, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna, var det inga överraskningar i budgeten.

– Det kommer inte så mycket nytt. De är främst i tidigare extra ändringsbudget som vi sett några stora summor. Det är bra att man förlänger sjuklöneersättningarna till företagen, säger hon till Altinget och tillägger.

– Sen fanns det ett besked att man ska kompensera vård och omsorg för deras kostnader under pandemin. Sjukvård och personlig assistans får fortsatt stöd, men för äldreomsorgen finns inga reserverade pengar för det här.

Torbjörn Dalin, chefsekonom på Kommunal, anser att det är svårt att veta vart det behövs ytterligare pengar när vi är inne i en pandemi och den krisen som det innebär. Men han ser att regeringen gjort en del bra saker, som omsorgslyftet och ersättningar för viss vård.

– Det är också lite konstigt att det skjuts till så mycket pengar eftersom regionerna går med överskott. Det stora problemet är ju långsiktigheten. Kommunernas förutsättningar har förändrats i och med pandemin. Men man måste ta tag i problemet i att inte alla kommuner kan leverera en välfärd långsiktigt. Men det löser man inte med en vårändringsbudget, säger han till Altinget.

Även Torbjörn Dalin ställer sig frågande till varför det inte tillförs pengar till äldreomsorgen i vårändringsbudgeten.

– Jag vet inte om det är på grund av att regeringen bedömer att de tidigare har skjutit till tillräckligt med pengar.

Behovet av utrustning

Under året görs också en äldreomsorgssatsning som är i form av ett statsbidrag. Men Sabina Joyau ser att det finns en risk att satsningen äts upp av kostnaderna för personlig skyddsutrustning.

– Kollar man på de merkostnaderna som ersattes under 2020, så var det 18,5 miljarder kronor där en tredjedel gick till kommunen. Det är framför allt personlig skyddsutrustning som är den stora delen av det. Behovet av utrustningen är fortsatt stort och priserna är fortsatt höga på grund av den stora efterfrågan. 

– Frågan är om regeringens satsning blir en satsning som den var avsedd.

Utsatt personal

Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Karin Rågsjö (V) tycker att det saknas viktiga delar i regeringen budget.

– Dels står det ingenting om äldreomsorgen, vilket är konstigt. Även om satsningar gjorts så borde det framgå att äldreomsorgen finns i åtanke, säger hon till Altinget.

Hon reagerar på att budgeten saknar satsningar för den utsatta vårdpersonalen.

– De fortsätter att jobba våg efter våg. Men vårändringsbudgeten innehåller ingenting om personalens behov, säger hon.

I budgeten får Socialstyrelsen ett tillskott på drygt 21 miljoner. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är tillsynsmyndighet och har haft ovanligt mycket att göra. Därför vill regeringen skjuta till 10 miljoner till Ivo.

Generaldirektören Sofia Wallström skriver i en kommentar till Altinget om de extra pengar som de får:

”För att lyckas med vårt uppdrag att agera på de största riskerna och bristerna för patienter och brukare i hela landet och samtidigt räcka till för att bidra till en säker och god vård för alla, så krävs utöver ett ökat och stabilt förvaltningsanslag även bättre verktyg. De tillskjutna extra 10 miljonerna är inte tillräckligt men ett välkommet steg.”

Forrige artikel Centralt stöd för utfallskontrakt – så svarar riksdagspartierna Centralt stöd för utfallskontrakt – så svarar riksdagspartierna Næste artikel Jomshof (SD) vill sluta – men sitter kvar Jomshof (SD) vill sluta – men sitter kvar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.