Jomshof (SD) vill sluta – men sitter kvar

Richard Jomshof meddelade redan för ett år sedan att han vill avgå som Sverigedemokraternas partisekreterare. Men partiledaren Jimmie Åkesson har fortfarande inte gett tummen upp.

I februari 2020 sade Richard Jomshof i en intervju med Aftonbladet att han gärna skulle kliva av som partisekreterare. Men ett drygt år senare han sitter fortfarande kvar och det finns ännu inget beslut om när han kan tänkas sluta.

– Till syvende och sist är det upp till Jimmie Åkesson. Vill han att jag ska fortsätta gör jag det naturligtvis. Men min väldigt, väldigt starka önskan är att gå tillbaka och ta en talespersonroll eller engagera mig i en sakfråga för det är därför jag sitter i riksdagen, säger han till Altinget.

Slutar inte som politiker

Richard Jomshof planerar inte att hoppa av politiken. Utan det är just suget efter att jobba med sakfrågor som gör att han vill kliva av partisekreteraruppdraget.

– Jag känner att jag gärna går in i nästa valrörelse och fokuserar på politik i stället för organisation.

Jomshof tog över som partisekreterare efter Björn Söder 2015 och menar att han gjort det han kan för att utveckla partiet.

– Jag och ett par andra har byggt upp en väldigt väl fungerande tjänstemannaorganisation. Jag tycker att jag har gjort det jag kan tillföra.

Åkessons boll

Samtidigt är han tydlig med att bollen ligger hos partiledningen och framför allt hos partiledaren.

– Jag har meddelat Jimmie Åkesson och partiledningen att jag gärna lämnar över till någon annan. Men jag sitter så länge Jimmie vill. Vi får väl se vad vi landar i men jag har åtminstone framfört min starka önskan i frågan.

Forrige artikel Kritik mot regeringens budget – ”Det står ingenting om äldreomsorgen Kritik mot regeringens budget – ”Det står ingenting om äldreomsorgen" Næste artikel Överblick: Klimatuppgörelse i EU och tidigare C-ledamot till Friskolorna Överblick: Klimatuppgörelse i EU och tidigare C-ledamot till Friskolorna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.