Regeringen vill sälja Jas-plan och behålla Telia-aktier

Regeringen förbereder sig på en eventuell Jas 39 Gripen-affär med Finland, enligt vårändringsbudgeten. Regeringen vill också få riksdagens godkännande att behålla ägandet i Telia – av hänsyn till rikets säkerhet.

Om Saabs och regeringens planer går i lås och Finland beslutar sig för att köpa Jas 39 Gripen – då är planen att det svenska Gripensystemet harmoniseras med det finska.

Att genomföra en sådan harmonisering av stridsflygssystemen är ett uppdrag som Försvarsmakten och Försvarets materielverk formellt kommer att få först efter beslut om budgetpropositionen för år 2022, skriver regeringen i vårändringspropositionen. Men redan nu begär ändå regeringen om att få riksdagens bemyndigande att kunna "göra utfästelser om en framtida harmonisering".

M: "Jas är viktigt"

Pål Jonson (M) är ordförande i riksdagens försvarsutskottet och han konstaterar att "Jas är viktigt". Han hoppas på att Sverige får igenom en stridsflygsaffär med Finland.

– Det skulle fördjupa försvarssamarbetet ytterligare om Finland valde Jas, säger han till Altinget.

120 Jas-plan i närområdet skulle vara en stor skillnad jämfört med dagens 60, konstaterar Pål Jonson och tillägger att det vore fördelaktigt för Sverige att kunna dela utvecklingskostnaderna på lång sikt med Finland.

– Jag tror Sveriges Jas-plan är ett bra attraktivt erbjudande för Finland. Sen ska så klart finnarna väga det mot de andra buden de får, säger han.

Finland förväntas välja leverantör under året, enligt vårändringspropositionen.

Telia och rikets säkerhet

I propositionen begär regeringen även att riksdagen ska återkalla bemyndigandet att minska ägandet i Telia från dagens 39,5 till 37,3 procent. Den begäran går i motsatt riktning mot ett tillkännagivande från riksdagen vårvintern 2019 om att regeringen ska se över möjligheterna att på sikt helt avveckla det statliga ägandet i Telia.

Regeringen hänvisar i vårändringsbudgeten till ett yttrande från Försvarsmakten att det kan få allvarliga konsekvenser för verksamheter som är betydande för Sveriges säkerhet om staten lämnar Telia. Det ska röra sig om tillgång och skydd av samhällskritiska tjänster samt Telias förmåga att skydda säkerhetsklassad information efter en försäljning, enligt det yttrande från försvarsutskottet som regeringen hänvisar till och som redogör för Försvarsmaktens synpunkter i frågan.

"Regeringen har inte funnit skäl att ifrågasätta Försvarsmaktens slutsats och bedömer därmed att det inte bör vara aktuellt att minska statens ägande i Telia från den nuvarande nivån på 39,5 procent av aktierna och rösterna i bolaget." skriver regeringen i vårändringspropositionen. 

Forrige artikel Nöjd finansminister får kritik från både höger och vänster Nöjd finansminister får kritik från både höger och vänster Næste artikel Hon föreslås bli MP:s nya partisekreterare Hon föreslås bli MP:s nya partisekreterare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.