Drougge: Digitalisera offentlighetsprincipen

DEBATT. Information om hur våra skattepengar spenderas bör bli mer tillgänglig och öppen. Ida Drougge (M), vill att handlingar och information ska digitaliseras i högre utsträckning. 

Av: Ida Drougge 
Riksdagsledamot (M)

Debatten om hur vi gemensamt ska prioritera våra skattemedel är hetare och viktigare än någonsin. Exempel på var resurser och förmåga brister saknas inte. Under nästa mandatperiod beräknas det sakna 62 miljarder kronor till vård, skola och omsorg. Funktionshindrade barn under 12 år och äldre över 80 föreslås i en utredning av regeringen att bli av med sin personliga assistans.

En rättvis debatt kräver mer tillgänglig information  

En tolvårig flicka anmäler att hon blivit våldtagen, misshandlad och hotad till livet på en toalett. Hon säger sig veta vem gärningsmannen är och berättar det för polisen. Två månader senare har han inte ens tagits in på förhör. Istället är det hennes anmälan som har lagts på hög. Alla dessa vittnesmål om brister i samhället har skapat välbehövlig diskussion om hur våra skattemedel bäst används. Men för att göra debatten rättvisande måste information om hur våra skattemedel används idag vara mer tillgänglig och öppen.

Världens mest öppna offentlighetsprincip? 

Vi har i teorin en av världens mest öppna offentlighetsprinciper, men den kan vara otroligt omständlig att praktiskt använda sig av. Till skillnad från när du i andra fall söker efter information, måste du när du granskar politiker veta exakt vilket dokument du ska fråga efter. Grävande journalistik bygger därför på tips och svaren måste likt Jeopardy ges i förväg. Att helt fritt söka bland offentliga dokument är inte möjligt annat än i undantagsfall, trots att tekniken finns.  

Skattebetalare ska kunna följa vart pengarna tar vägen 

För att klara välfärden behöver politiker ha tydligare drivkrafter att göra rätt. Eftersom att slöseri med skattepengar ytterst också är en subjektiv fråga, måste det vara enkelt för fler att vara en del av den debatten. De styrande politikerna i Göteborg som finansierade en kamelfarm med skattepengar tyckte såklart inte att det var slöseri. Istället trodde man på riktigt att det skulle bidra till integrationen. Med ökad transparens och en digitaliserad offentlighetsprincip hade fler kunnat agera i förväg för att stoppa kamelfarmen. Med en öppen bokföring där allmänna transaktioner syns i realtid, kan skattebetalare enklare följa vart pengarna tar vägen. Och precis som med troll, spricker slöseri och dåliga prioriteringar i solsken. Transparens gör också att den ansvarige tvingas tänka efter före. Det underlättar granskning och ger oss på så sätt en förebyggande effekt.

Förslaget möter kritik 

Förslaget är inte alltid populärt bland politiker. Att vilja öka möjligheten att granska politiker kan ta emot, när facebookflödet fylls av ilskna kommenterar i versaler. För det är jobbigt att bli granskad. Jobbigt, men livsviktigt. Jag kan leva med det, jag till och med vill leva med det.

När alla kan tycka till och följa hur sina skattepengar spenderas. När information blir tillgänglig och granskningen ökar är jag säker på att att färre resurser kommer läggas på slöseri och mer på välfärdens kärnverksamhet. Vi vill nämligen att våra gemensamma skattemedel ska gå till att fånga, döma och fängsla den som begick övergreppet på den tolvåriga flickan. I valet med personlig assistans till funktionshindrade barn och kamelfarmar blir svaret enkelt. 

Forrige artikel Replik: Mindre riksdag – minskad representation Replik: Mindre riksdag – minskad representation Næste artikel Sadé: Stor riksdag med anonyma ledamöter gynnar inte demokratin Sadé: Stor riksdag med anonyma ledamöter gynnar inte demokratin
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).