Efter valberedningens besked – utmanare backar Amanda Lind

Den tidigare kulturministern Amanda Lind är valberedningens förslag till nytt språkrör för Miljöpartiet. Annika Hirvonen drar sig därmed ur språkrörskampen. ”Det beslutade jag direkt när jag fick beskedet”, säger hon till Altinget.

På söndagen meddelade Miljöpartiets valberedning att den tidigare kulturministern Amanda Lind föreslås till nytt språkrör efter Märta Stenevi. Beskedet fick riksdagsledamoten Annika Hirvonen att dra tillbaka sin kandidatur.

– Det beslutade jag direkt när jag fick beskedet att Amanda blir föreslagen, säger hon till Altinget.

– Jag har fått jättemycket energi av det här. Även om jag har jobbat väldigt hårt och rest mycket, träffat många avdelningar från så känner jag i alla fall att jag har fått väldigt mycket tillbaka.

Amanda Lind har fått stöd på flera håll i partiet. På extrakongressen i slutet av april utmanas hon dock av partiets ekonomisk-politiske talesperson Janine Alm Ericson som bland annat har ungdomsförbundet med sig. Annika Hirvonen har däremot valt att ställa sig bakom valberedningens förslag. 

– Jag tycker att Amanda har gjort en bra utfrågningsturné och är imponerad av hennes bredd, lugn och saklighet. Hon kommer att göra ett jättebra jobb som språkrör för Miljöpartiet och jag tror att hon har förmåga att nå ut till väljare med ett budskap som kan göra att folk känner hopp och framtidstro, säger hon.

– Det tror jag vi behöver mer av i svensk politik. 

Kan tänka dig att ställa upp igen

Annika Hirvonen har även tidigare kandiderat till språkrörsposten. Hon utesluter inte att det kan ske igen.

– Jag hoppas att våra språkrör, både Daniel och den vi väljer nu, ska sitta i snarare tio än tre år. Det är den sista mandatperioden i riksdagen för mig nu och sen tänker jag att andra saker ligger framför mig. Men vem vet vad som händer om ett eller två eller tre decennier.

Efter en höst präglad av rapporteringen om interna konflikter, följt av Märta Stenevis avhopp, tror Annika Hirvonen, som kommer fortsätta som gruppledare i riksdagen, att utfrågningarna och språkrörskandidaternas turné runtom i landet har varit bra för partiet. 

– Den har visat på att vi faktiskt har en väldigt stor enighet i partiet. Man kunde ju tro att partilandet inte skulle vara så entusiastiska över att ha en sån här process så snabbt inpå igen, men tvärtom har det varit en väldigt glädjefylld och positiv process och jag är väldigt glad över den värme som vi alla har mötts av, säger hon.

–  Jag hade planerat att om jag inte blir föreslagen så skulle jag gå och dansa och så lärde jag min dotter att cykla igår. Det blir en väldigt tydlig illustration att när man väljer någonting så väljer man också bort något annat.

{{toplink}}

Forrige artikel Moderaterna i krismöte om könslagen Moderaterna i krismöte om könslagen Næste artikel Jan Emanuel är toppnamnet för Folklistan Jan Emanuel är toppnamnet för Folklistan
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).