FHM får kritik av ChefsJO

Chefsjustitieombudsmannen kritiserar nu FHM för att inte skyndsamt lämnat ut handlingar till journalister. De kritiseras även för att inte ha gett formella beslut som går att överklaga.

En journalist på TV4 anmälde Folkhälsomyndigheten (FHM) till Justitieombudsmannen (JO) för brott mot tryckfrihetsordningen under förra våren. Anmälan gäller det sätt som myndigheten hanterat begäran om allmänna handlingar från journalister. 

Det ska bland annat ha förekommit att FHM har hävdat sekretess på allmänna handlingar och sedan omöjliggjort överklagande då myndigheten inte fattat ett formellt beslut med en besvärshänvisning. Dessutom ska FHM, enligt anmälaren, hävdat att det kostar pengar för handlingar som egentligen skulle varit kostnadsfria.

När det förekommit långa väntetider för att få ut handlingar, har FHM hänvisat till att de är under hög arbetsbelastning under pandemin. Men myndigheten har fått ökade anslag och bör ha fått ordning på hanteringen av handlingar ett år in i pandemin, enligt anmälaren.

Kritik från ChefsJO

Nu kommer kritik från JO mot brister i myndighetens handläggning av framställningar om allmänna handlingar. ChefsJO Erik Nymansson skriver i beslutet att över en månads väntetid på en allmän handling från FHM inte är skyndsamt, som lagen kräver.

Dessutom ges kritik mot att det tog för långt tid att få ett beslut från myndigheten som gör att det går att överklaga.

”För dessa brister förtjänar myndigheten kritik.” Skriver ChefsJO.

Forrige artikel GRAFIK: Så har statsministerns arvode utvecklats genom åren GRAFIK: Så har statsministerns arvode utvecklats genom åren Næste artikel KD vill se mer träffsäkert elmiljardstöd KD vill se mer träffsäkert elmiljardstöd
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).