M-kritik mot finansministern: ”Försvårar möjligheten till kritiska frågor”

Det är ett mönster från regeringen att dela relevanta dokument så sent som möjligt före pressträffar, menar Moderaternas chefekonom, som är kritisk till att höstbudgeten inte kunde läsas i god tid före finansministerns presentation. 

På måndagen klockan 8.00 överlämnade finansminister Magdalena Andersson (S) sin höstbudget för 2022 till riksdagen.

Regeringen hade kallat till pressträff för presentation av budgeten 8.20, men 8.06 syntes budgeten ännu inte till på regeringens hemsida, vilket Moderaternas chefekonom Jesper Ahlgren twittrade irriterat om: 

 

Du riktade i morse kritik mot att regeringen varit sen med att lägga ut budgeten på sin hemsida. Varför?

– För att det ger oss mindre tid att granska. En sen publicering av dokumenten i kombination med att man tidigarelade pressträffen till 8.20 innebär att press och oppposition inte hinner läsa in sig lika mycket. Riksdagen brukar också få tryckta exemplar som kan hämtas ut 8.00, men de var också försenade idag, för regeringskansliet hade inte gett okej. Så de kunde hämtas först tio över. 

Tror du att det är en strategi från regeringens sida att dela ut materialet så sent som möjligt?

– Jag vet ju inte i det här fallet om det var någon som missade, men det är ett mönster som regeringen har generellt, att man har en pressträff först och släpper de kompletta legala dokumenten efteråt. Det försvårar möjligheten till kritiska frågor och ger såklart regeringen större möjlighet att sätta sin bild.

Har du hunnit läsa budgeten nu? Vad var bäst och sämst?

– Bäst är, tja, vad ska vi säga. Det är bra att de ger mycket för vägunderhåll, där finns en del bra för landsbygdsväljarna.
Sämst är att man satsar på att folk inte ska jobba. 12 miljarder läggs på att folk inte ska jobba. Men på faktiska jobbsatsningar lägger man under tre miljarder. Även trygghetssatsningarna är för små.

Kommer Moderaterna vara mer snabbfotade med att dela material i god tid med journalister och opposition om ni tar makten nästa år?

– *Skratt.* Ja, det får vi ju hoppas! Jomen det är ju tanken, att man följer det som gällt tidigare.

Forrige artikel Budget 2022: Folkhälsomyndigheten får mindre pengar än väntat Budget 2022: Folkhälsomyndigheten får mindre pengar än väntat Næste artikel Regeringen pausar den gröna skatteväxlingen – skyller på C Regeringen pausar den gröna skatteväxlingen – skyller på C
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).