Muharrem Demirok är Centerpartiets nya partiledare

Det blir riksdagsledamoten och tidigare Linköpingskommunalrådet Muharrem Demirok som tar över efter Annie Lööf.

På torsdagen klev Annie Lööf slutligen av som Centerpartiledare efter att bara dagar efter valet ha meddelat sin avgång. Det blev nära tolv år, varav tre som näringsminister. 

Från scenen nämnde hon både hur stolt hon är över allianssamarbetet – ”under två mandatperioder minskade vi utsläppen, samtidigt som ekonomin växte”, och samarbetet under januariavtalet:

– Ett avtal som bidrog till ett stort antal liberala reformer, och väldigt mycket centerpolitik. Samtidigt som vi värnade öppenheten, jämställdheten och medmänskligheten.

– Trots att det stundtals har varit tungt och svårt, eller ibland till och med smärtsamt, så har vi alltid stått upp tillsammans för medmänsklighet och liberal demokrati. För människors lika värde på nätet, i valstugor, i era politiska uppdrag.

Sverige ett hus i behov av renovering

Efter att hon hållit sitt sista tal och fått stående ovationer på den extrainkallade stämman i Helsingborg, nära 20 mil från uppväxtorten strax utanför Värnamo, valdes hennes efterträdare.

Muharrem Demirok, riksdagsledamot sedan i höstas och partiets utbildningspolitiska talesperson, tar nu över.

Demirok beskriver Sverige som ett fantastiskt land, men som har problem när barn inte kan äta sig mätta hemma och när gängkriminaliteten sprider sig.

– När huset är i behov av renovering, då vet vi att man måste gå ner i källaren och börja i grunden. Vi vet vikten av att laga det som är trasigt, och inte bara måla över felen. Vi vet att det krävs hårt jobb och samarbete, inte enkla lösningar och populism.

Uppförsbacke

Av de tre kandidater som valberedningen lyfte fram inför stämmans beslut stod Demirok slutligen ensam kvar, trots de tidigare okända misshandelsdomar som kom att uppmärksammas under vägens gång.

– Med Muharrem får vi en lyssnande partiledare. En lagspelare med god kommunikativ förmåga, sa valberedningens ordförande Jan Andersson till Altinget tidigare i år.

Deimirok får nu bland annat i uppgift att möta den toppstyrning partiledningen tidigare kritiserats för. I veckan har Demiroks inlyssnande förmåga ifrågasatts av partikollegor

,

Forrige artikel Thedéen: ”Skatterna på bostäder behöver justeras” Thedéen: ”Skatterna på bostäder behöver justeras” Næste artikel Demirok: ”Vi jobbar hela tiden för att hitta varandra” Demirok: ”Vi jobbar hela tiden för att hitta varandra”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).