Oppositionens budgetoffensiv: ”Svenska staten är rik”

Startlån till förstagångsköpare för att de ska komma in på bostadsmarknaden, en räddningsaktion för ålen och en miljard till klimatanpassning – eller till skolor som satsat på behöriga lärare. Det hade oppositionen velat se i vårens budget.

De skilda budgetförslag som oppositionspartierna presenterar i dagarna kan alla väntas se sig slagna av regeringens och Sverigedemokraternas samlade förslag vid omröstningen i riksdagen framåt sommaren.

Gemensamt är kritiken mot finansminister Svantessons svar på det tuffa ekonomiska läget i kommunerna.

– Det är helt absurt. Den svenska staten är rik. Vi har en jättelåg belåning. De svenska kommunerna är fattiga, de har inte råd och är belånade till taket, säger Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson Niels Paarup-Petersen, till Altinget.

{{toplink}}

Socialdemokraterna, som kritiserat Tidöpartierna för att inte göra tillräckligt för hushållen, föreslår en så kallad skuldakut. 

– Vi får signaler från Kronofogden om att blancolånen ökar i omfattning, att fler har svårt att betala dem och att beloppen ökar, säger partiets bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson till Altinget.

Bland annat vill partiet att regeringen går fram med ett startlån till förstagångsköpare som vill in på bostadsmarknaden.

Lärarmiljard

För Muharrem Demirok är vårbudgetbeskedet det första som Centerpartiets partiledare. I förslaget ligger tyngdpunkten vid jobben och sänkta arbetsgivaravgifter.

Partiet kritiserar även regeringen, och i synnerhet Liberalerna, för vad de anser är otillräckliga utbildningsinstatser. 

– Bristen på skolsatsningar i regeringens budget är tyvärr ett av de stora problemen just nu och vi ser att uppsägningarna kommer öka, säger Muharrem Demirok.

Tidigare i veckan aviserade Centerpartiet att de bland annat avsätter en miljard kronor i skuggbudgeten för att hjälpa skolor att behålla behöriga lärare. 

– Vi vill också ge 300 miljoner till små skolor, särskilt landsbygdsskolor. För att hela Sverige ska kunna leva så behöver det finnas skolor i hela Sverige. Det är väldigt ofta små, fristående skolor som tar ansvar. Därför har vi en särskild peng för dessa, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Niels Paarup-Petersen.

Som en av Centerpartiet klimatsatsningar föreslås ytterligare en miljard för ett så kallat ”grönt avdrag” för energieffektiviseringar, vilket Altinget tidigare rapporterat om.

MP: ”Finns utrymme att låna”

Det minsta oppositionspartiet, Miljöpartiet, är skarpt kritiska till regeringens och Sverigedemokraternas minskade miljöbudget.

– De uteblivna satsningarna från regeringen är det allra allvarligaste i ett läge där vi måste skala upp klimatomställningen, säger Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget.

Själva vill partiet bland annat lägga 1 miljard på klimatanpassningar 2023, stoppa ålfisket med 77 miljoner för att köpa tillbaka fiskerätter och återinföra elbilsbonusen. Totalt handlar det om åtgärder för 16 miljarder.

I höstas meddelade partiet även att de vill låna 100 miljarder årligen för klimatinvesteringar. 

– Man ska alltid fundera noga innan man behöver låna. Men vi har en historiskt låg statsskuld. Vi ligger exceptionellt lågt i ett europeiskt perspektiv och snart under det som vårt egna finanspolitiska ramverk säger att vi ska ligga på. Så det finns definitivt utrymme, säger Alm Ericson.

Bland andra klimatsatsningar vill partiet också se ett Sverigekort för billigare resor med kollektivtrafiken i hela landet.

– Då får vi fler som reser kollektivt i stället för att ta egen bil. Men alla bor ju inte i närheten av kollektivtrafik och därför vill vi också höja stödet i bonusen till elbilsomställningen, så att fler också har en möjlighet att köpa en elbil, säger Alm Ericson.

Vänsterpartiet har ännu inte presenterat sitt budgetförslag. S presenterar hela förslaget tisdag 2 maj.

{{toplink}}

, ,

Forrige artikel Hon är ny partisekreterare för KD Hon är ny partisekreterare för KD Næste artikel Arbetsförmedlingen varslar hundratals anställda: ”Olyckligt” Arbetsförmedlingen varslar hundratals anställda: ”Olyckligt”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).