Socialdemokraterna föreslår skattesänkningar i höstbudgeten

Socialdemokraterna vill se en skattesänkning för alla löntagare och pensionärer i höstens budget. Hur förslaget ska finansieras i detalj redovisas inte. Men man flaggar för att det kan bli aktuellt att bankerna är med och betalar. 

– Vi kommer i vår budget att föreslå en rättvis skattesänkning för vanligt folk, säger Magdalena Andersson (S) i samband med en pressträff. 

Förslaget som Socialdemokraterna presenterar är en satsning på sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare till en kostnad motsvarande omkring 10 miljarder kronor. 

Skattesänkningen skulle träffa 4,3 miljoner svenska löntagare och 1,7 miljoner pensionärer och innebära en skattesänkning på omkring 1 900 kronor per år för den som jobbar och 1 100 kronor per år för pensionärer. 

– Nu sitter så klart alla och tänker ”oj, vill Socialdemokraterna sänka skatten?”. Och det tillhör ju inte vanligheterna. Men vi befinner oss inte heller i en vanlig situation. Det är tio års reallöneökningar som har utraderats, säger Magdalena Andersson (S). 

– Det gör att vi behöver ha en skattesänkning så att det blir lättare för vanliga hushåll att gå runt. 

Bankerna ska bidra

Hur investeringen ska finansieras kommer Socialdemokraterna att återkomma till i sin budgetmotion. Men man flaggar för att höginkomsttagare och bankerna kan stå för notan. 

– På samma sätt som vi resonerat kring elbolagen som gjorde enorma vinster till följd av kriget, så ser vi att bankerna gör enorma vinster. Då kanske det är rimligt att ställa sig frågan om inte de kan bidra till finansiering, säger ekonomisk-politiska talespersonen Mikael Damberg (S).  

S gör bedömningen att skattesänkningen inte kommer att påverka inflationen då man kommer att presentera en finansiering av kostnaderna. 

Den 20 september ska regeringen presentera sitt förslag på budget för 2024. Därefter presenterar övriga partier sina budgetmotioner. 

 {{toplink}}

Forrige artikel De ska se över lobbyistregister och partiers finansiering De ska se över lobbyistregister och partiers finansiering Næste artikel Ny kontroll ska stoppa oseriösa företag – men inga krav på kortare leverantörskedjor  Ny kontroll ska stoppa oseriösa företag – men inga krav på kortare leverantörskedjor 
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).