Tidöpartierna vill sänka snusskatten – men förslag saknas i höstbudgeten

Regeringen och Sverigedemokraterna vill sänka skatten på snus med 20 procent. Samtidigt höjs skatten på cigaretter. Men ändringarna väntas inte träda i kraft förrän i november nästa år och förslaget saknas i budgetpropositionen för 2024.

Skattesänkningen på snus motsvarar enligt regeringen en prissänkning med tre kronor per dosa, det rapporterar TT.

I Tidöpartiernas budget för 2023 höjdes däremot skatten, något Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiskpolitiska talesperson, menar hade med tidsbrist att göra.

– Vi hade en enorm tidspress. Det var tre veckor från det att regeringen installerades till att propositionen lades på riksdagens bord. I processen inför kommande år har vi haft betydligt mer tid att förbereda förslag och därför kommer den här omläggningen först nu, säger Sjöstedt till Altinget.

Kostnaden för bortfallet av skatteintäkter uppskattas till 800 miljoner kronor, vilket bland annat ska finansieras av en skattehöjning på cigaretter med nio procent. Det motsvarar ungefär fyra kronor per paket.

– Det är betydligt fler svenskar som brukar snus än som röker exempelvis cigaretter, och min misstanke är att hälsoeffekterna av rökning är betydligt mer påtagliga än när det kommer till snus, säger Oscar Sjöstedt.

Skattesänkning dröjer

Enligt finansministerns pressekreterare kommer förslaget inte finnas med i budgetpropositionen för 2024, som presenteras om två veckor, utan ska i stället läggas i en separat proposition till riksdagen.

Ändringarna föreslås inte gälla förrän i november nästa år, till skillnad från andra skattejusteringar som ligger i budgeten.

En av anledningarna är enligt Oscar Sjöstedt att den höjda skatten på cigaretter inte helt täcker skattesänkningen på snus.

– Det korrelerar inte helt och då blir det helt enkelt billigare att senarelägga det, säger han.

Det är ännu oklart när den separata propositionen kommer läggas fram till riksdagen. Alla de fyra Tidöpartierna står enligt Sjöstedt bakom förslaget, och han ser inte att det varit en svår fråga i budgetförhandlingarna.

– Det har inte varit någon knäckfråga, utan finns andra frågor som har tagit betydligt mer kraft i förhandlingarna. De flesta tror jag ändå kan skriva under på det här, säger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Riksdagen kräver miljonhöjning för att stärka säkerheten Riksdagen kräver miljonhöjning för att stärka säkerheten Næste artikel Här är regeringens budgetförslag: Återvändandecenter, mer till kommunerna och sänkt bensinskatt Här är regeringens budgetförslag: Återvändandecenter, mer till kommunerna och sänkt bensinskatt
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).