Hallå där Albert Ohlin – som vill ha fler CSN-veckor

Fler CSN-veckor, ökad trygghet under studietiden och ett större engagemang i klimatet. Det är några frågor som Saco studentråd ska driva det kommande året. Altinget har pratat med omvalda ordföranden Albert Ohlin. 

I helgen beslutade Saco studentråd om verksamhetsplanen för det kommande året och förändringar i studentfederationens politiska program.

– Det känns kul och stort att få fortsatt förtroende att leda Sveriges största fackliga studentfederation. Saco studentråd är en viktig röst för tryggare studier och en bättre start på arbetslivet, säger Albert Ohlin, som valdes om som ordförande, till Altinget. 

Vilka nya beslut fattades?

– Kongressen fattade beslut om att ta ställning för rätt till återhämtning efter avslutad kurs och att studenters mående borde kontinuerligt kartläggas på lärosätesnivå. Studenter kan idag tenta av en kurs en dag och sen börja undervisning för nästa kurs morgonen efter. Det hade varit bra om studenter hade fått rätt till en dags ledighet. 

– Vi diskuterade även ställningstaganden kring distansstudier. Under kommande verksamhetsår ska vi ta fram nya politiska program. Kongressen beslutade att distansstudier ska diskuteras i det arbetet.

– När undervisningen vid Sveriges lärosäten ställdes om från på plats till digitalt
aktualiserades den här frågan. Det är därför viktigt att vi nu arbetar fram tydliga och hållbara ställningstaganden vad gäller distansstudier, säger Albert Ohlin.

Vad har ni för strategi inför valet?

– Vi kommer fortsätta lyfta studenter i den allmänna debatten och försöka påverka personer med inflytande. Särskilt lyfta vikten av trygghet för studenter i studievardagen och vid examen. 

– Vi ska också aktivt arbeta med en del nya frågor. Den ena är fler CSN-veckor och den andra bostadsfrågan. 

– Under flera år har utbildningstiden blivit längre på många program. Frågan om fler CSN-veckor har aktualiserats extra av att läkarutbildningen som första utbildning blir 6 år lång. Det finns inga marginaler för felval eller studier utanför just de här 6 åren. 

– Vad gäller bostadsfrågan så ser vi att det är en fråga som berör studenter väldigt mycket. Här ska vi försöka få upp det hos politiker och andra makthavare att det här är en prioriterad fråga bland studenter. Här ser vi fram emot att samarbeta med andra studentorganisationer som har mer erfarenhet i de här frågorna. Vi behöver se till att det byggs fler och billigare studentbostäder.

Forrige artikel Försvarshögskolan: Krishantering bör ingå i lärarutbildningen Försvarshögskolan: Krishantering bör ingå i lärarutbildningen Næste artikel Danska lärares digitala kunskaper ska stärkas – ”Fem år före oss” Danska lärares digitala kunskaper ska stärkas – ”Fem år före oss”
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.