Motståndarlaget kryssar Ekström – men han är skolpolitikens skickligaste debattör

Flera utbildningspolitiker har svarat på Altingets enkät om allt från regeringssamarbete till politiska förebilder. Vilken politiker i motståndarlaget de kan tänka sig att rösta på? Vem är skolpolitikens bästa debattör? Och vilket parti på andra sidan blockgränsen vill de helst regeringssamarbeta med?

Ditt parti måste regeringssamarbeta med ett parti på andra sidan blockgränsen och det är du som avgör vilket. Vilket väljer du och varför?

 

– I Stockholms stad samarbetar vi med Miljöpartiet, och det fungerar väldigt bra. Lokalt är de liberala! En viktig utgångspunkt är att man ska kunna komma överens i de stora frågorna, svarar Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd Stockholms stad. 

Också kollegan Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, väljer MP. 

– Miljöpartiet är en del av vår styrande majoritet i Stockholms stad. Vårt samarbete har fungerat så pass bra att jag kanske skulle ge det en chans på nationell nivå. 

Malmöliberalen Sara Wettergren, kommunalråd för skola och utbildning, väljer dock ett annat parti. 

– Centerpartiet, eftersom det är ett liberalt parti med samma värderingar som oss, men som nu har ställt sig på andra sidan blockgränsen. 

Miljöpartist väljer KD

Linda Von Corswant (MP), ledamot i utbildningsnämnden i Göteborgs stad, ser helst ett samarbete med Kristdemokraterna. 

– De arbetar hårt för mänskliga rättigheter och klimatet! Vi har inte samma syn på allt men delar i varje fall en hel del värderingar och människosyn.

På frågan vilken kandidat från motståndarlaget som hon skulle kryssa blir svaret en kristdemokrat. 

– Ebba Busch (KD) för att hon är rak och tydlig samt har ett stort engagemang för rättvisa och klimatet!  

Flest kryssar utbildningsministern

En politiker som återkommer i politikernas svar är utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Det är tack vare hennes insats som grundskolan kunde hålla öppet under pandemin. Det är bekymmersamt att hennes kompetens inte tas tillvara på i regeringen på samma sätt i dag, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Även Niels Paarup-Petersen (C) saknar henne på posten sedan hon bytte portfölj vid den förra regeringsbildningen. 

– Hon är stabil och kompetent. Och kan lyssna. Jag tror vi hade kommit mycket längre kring skolval, resursfördelning och professionprogram om hon hade varit kvar.

Sara Wettergren (L), kommunalråd i Malmö, ger i sin tur sin röst till Paarup-Petersen. 

– För hans engagemang för Öresundsfrågorna och en samlad Öresundsregion.

Motståndarna väljer varandra

Som socialborgarråd respektive oppositionsborgarråd i huvudstadskommunen befinner sig Jan Jönsson (L) och Clara Lindblom (V) ofta på olika sidor i politiska strider. Men när de måste välja någon att kryssa, då väljer de varandra.

– Hon är alltid påläst och genuint engagerad, säger Jan Jönsson i sitt svar till Altinget.

– Han känns trygg, säger Clara Lindblom å sin sida.

Vem är partipolitikens bästa debattör, utanför ditt eget parti?

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka och ledamot i beredningen för utbildningsfrågor hos SKR, beundrar en tidigare partiledare. 

– När det gäller bästa debattör utanför mitt eget parti så kan jag nämna Göran Hägglund (KD), som jag tycker var en väldigt engagerad, kvick och intressant debattör. 

Medan Niels Paarup-Petersen imponeras av en utbildningspolitisk talesperson.

– Vad är ens bäst? Den som slår hårt och vinner interna poäng? Då är det kanske Daniel Riazat (V) på utbildningsområdet.

,

Forrige artikel Var tredje elev tar inte gymnasieexamen – ”Sektorsbidrag ett första steg” Var tredje elev tar inte gymnasieexamen – ”Sektorsbidrag ett första steg” Næste artikel Så ska partierna lösa det livslånga lärandet: ”Ingen som kommit speciellt långt” Så ska partierna lösa det livslånga lärandet: ”Ingen som kommit speciellt långt”
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.