Han tar över Myndigheten för yrkeshögskolan

Magnus Wallerå blir ny generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan. ”Det är viktigt att vi kan fortsätta växa yrkesutbildningen. Det är en mycket efterfrågad utbildningsform som näringslivet och arbetslivet behöver”, säger han till Altinget. 

Den 1 november får Myndigheten för yrkeshögskolan en ny generaldirektör. Magnus Wallerå kommer bland annat från Svenskt Näringsliv där han var chef för organisationens avdelning för kompetensförsörjning, och nu senast från politiken som senior rådgivare hos Centerpartiet.

– Det känns otroligt inspirerande att få uppdraget att arbeta med att utveckla yrkesutbildning i Sverige, säger Magnus Wallerå till Altinget. 

Enligt utbildningsminister Mats Persson (L) är han ”väl lämpad att ta myndighetens viktiga arbete in i framtiden”. Wallerå ersätter Thomas Persson som styrt myndigheten sedan 2014. 

– Jag hade en diskussion redan med förra regeringen om eventuell fortsättning och det var jag inte intresserad av. Nio år är lång tid på den här typen av uppdrag, jag är nöjd, sade Persson till Altinget i februari, när det stod klart att han skulle lämna. 

{{toplink}}

Vill fortsätta expansionen

Under Thomas Perssons tid på myndigheten har yrkeshögskolans verksamhet mer än fördubblats. Magnus Wallerå ser fram emot att fortsätta expansionen. 

– Det är viktigt att vi kan fortsätta växa yrkesutbildningen. Det är en mycket efterfrågad utbildningsform som näringslivet och arbetslivet behöver.

Myndigheten ska även påbörja en pilotverksamhet där anordnare ska kunna ansöka om att driva utbildning på gymnasial nivå för vuxna enligt Yrkeshögskolans modell. 

– Det är ett mycket spännande utvecklingsuppdrag. Vi ser goda förutsättningar att ta yrkeshögskoleutbildningens styrkor och tillämpa på den gymnasiala yrkesutbildningen för vuxna.

Vilka styrkor är det? 

– Det är den nära dialogen med både avnämare och anordnare. Det är att tydligt utgå från arbetsmarknadens behov, att arbetslivet är djupt involverat i utbildningen.

Enligt Thomas Persson är en utmaning för myndigheten framöver att behålla kvaliteten och resultaten i takt med att man fortsätter den här expanderingen. Hur ser du på det?

– Det är inget jag vill säga nu innan jag tillträtt. Men det är alltid en utmaning att behålla kvaliteten och relevansen, men så här långt har det gått mycket väl över tid.

Du har en lite annan bakgrund än Thomas Persson, som främst arbetat inom kommun- och myndighetssverige, kommer det märkas när du tar över? 

– Thomas Persson har gjort ett fantastiskt arbete och det är en mycket väl fungerande myndighet. Jag hoppas att vi kommer att kunna se en fortsättning där vi får möjlighet att bygga ut volymen ytterligare.

– Men att det skulle bli någon skillnad kan jag inte säga. Jag hoppas kunna fortsätta det fina arbetet som Thomas har lett.

Vad tror du att din bakgrund har för fördelar?

Jag har gjort flera olika saker, jag har arbetat både på arbetstagarsidan och arbetsgivarsidan. Jag har varit i politiken. Jag har sett utbildningssystemet från olika perspektiv och olika roller.

{{toplink}}

Forrige artikel Ny statlig e-legitimation föreslås – på fysiskt kort Ny statlig e-legitimation föreslås – på fysiskt kort Næste artikel SKR: 31 miljarder i underskott för kommuner och regioner SKR: 31 miljarder i underskott för kommuner och regioner
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.